Теми статей
Обрати теми

Нові Списки 1 і 2: як заповнити таблицю 7 ЄСВ-звіту за серпень

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж ПФУ
Постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461 було затверджено нові списки професій і посад, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Наприклад, зі Списку № 1 були виключені керівники шахт, а також усі керівні працівники та спеціалісти управлінь, контор, головні інженери. Тобто, по суті, право на пільгову пенсію за віком мають тільки працівники шахт, які безпосередньо виконують підземні роботи (зайняті такими роботами повний день). Нові списки застосовують з 3 серпня 2016 року. Як заповнити інформацію про спецстаж у Звіті за формою № Д4 за серпень 2016 року на працівників, професії яких з 3 серпня виключені з відповідних списків?

Якщо працівник працює на роботі, пов’язаній з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, то він має право на пільгове пенсійне забезпечення. Тобто особливі умови, характер і тривалість роботи, а також наявність і тривалість спеціального трудового стажу дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Зокрема, до спецстажу, що дає право на пільгову пенсію, відносять період зайнятості/праці на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці відповідно до Списку 1 і Списку 2, затверджених постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461*.

* Постанова № 461 набула чинності з 3 серпня 2016 року. До цього моменту застосовували Списки, затверджені постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 36. Подробиці див. в «ОП», 2016, № 15, с. 3. — Прим. ред.

У свою чергу підприємства, установи, організації, що мають робочі місця, робота на яких дає підстави для нарахування спецстажу, щомісячно заповнюють і подають таблицю 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» ЄСВ-звіту.

Основна особливість заповнення цієї таблиці — треба зазначити код підстави для обліку спецстажу (графа 8). Перелік таких кодів (підстав для обліку спецстажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства) наведено в додатку 3 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435).

Крім того, у графах 10 і 11 необхідно зазначити початок і закінчення періоду спецстажу. Як правило, ці дати відповідають першому та останньому числу звітного місяця. Винятки передбачено:

— якщо в поточному звітному місяці працівник був прийнятий на посаду, робота на якій зараховується до спецстажу, або звільнений з неї. Тоді в цих графах проставляють дату першого та останнього дня на посаді зі спецстажем (тут простежується відповідність даних з даними таблиці 5 ЄСВ-звіту);

— для відображення дати початку та закінчення строку дії висновків атестаційної комісії щодо особливих умов праці. Зверніть увагу: у графах 15 і 16 зазначають номер і дату наказу про проведення атестації робочого місця.

Тривалість роботи в умовах праці, що дають підстави для нарахування спецстажу, у поточному місяці зазначають у графі 12 «Кількість днів» або 13 «Кількість годин, хвилин». Вибір конкретного варіанта залежить від чинного обліку робочого часу у страхувальника у звітному році. А ось норма тривалості роботи для конкретної підстави, яку треба відпрацювати застрахованій особі, щоб місяць повністю зарахувався до спецстажу, зазначають у графі 14 таблиці 7 ЄСВ-звіту.

Ми перелічили головні особливості заповнення таблиці 7 ЄСВ-звіту. І ось підійшли до запитання, поставленого в листі читача: як заповнювати таблицю 7, якщо період роботи на окремих посадах 1 і 2 серпня 2016 року включався до спецстажу, а з 3 серпня 2016 року його не зараховують до спецстажу? Чи треба заповнювати таблицю 7 для осіб, які працюють на таких посадах, і якщо треба, то як?

Так, заповнювати таблицю 7 для осіб, у яких період 1 і 2 серпня включався до спецстажу, треба. Річ у тім, що страхувальники подають таку таблицю ( п. 13 розд. 4 Порядку № 435):

«для визначення періодів (строків) трудової або іншої діяльності, що відповідно до законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від умов загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію, а також періоди страхового стажу, не пов’язані з трудовою та/або професійною діяльністю».

Жодних додаткових умов для зазначення інформації про спецстаж (наприклад, про те, що зазначають інформацію про застрахованих осіб станом на кінець місяця) Порядком № 435 не встановлено. Тому будь-який період/строк, навіть 1 день роботи на посадах, робота на яких дає підстави для нарахування спецстажу, слід відобразити в таблиці 7.

Таким чином, інформацію про роботу, наприклад на посаді директора шахти, що з 3 серпня не включається до спецстажу, заповнюйте так:

— у графі 8 зазначайте код спецстажу «ЗПЗ013А1»;

— у графі 10 відобразіть дату початку періоду «01»;

— у графі 11 відобразіть дату закінчення періоду «02»;

— у графі 12 зазначте конкретну тривалість роботи на посаді зі спецстажем — «2» (1 і 2 серпня);

— у графі 14 — норму тривалості роботи, щоб зарахувати її, як за повний місяць роботи, — «31».

Зверніть увагу! Між таблицею 6 і таблицею 7 ЄСВ-звіту є контроль. Так, за застрахованою особою, дані про спецстаж якої внесено до таблиці 7, необхідно проставити відповідну відмітку («1») у графу 23 «Ознака наявності спецстажу» таблиці 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі