Теми статей
Обрати теми

Припинення виплати доплати за класне керівництво на час канікул: чи правомірно це

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
За рішенням директора школи одного з учителів позбавили доплати за класне керівництво у серпні 2016 року — місяці, що припадає на період літніх канікул. Таке рішення пояснили тим, що учитель неналежно виконував свої посадові обов’язки. Чи мав право керівник школи так вчинити?

Відповідно до п. 2.1 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН від 06.09.2000 р. № 434 (далі — Положення № 434), обов’язки класного керівника покладаються на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров’я якого дозволяє виконувати ці обов’язки.

Важливо! Обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника за його згодою і не можуть бути припинені до закінчення навчального року.

У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів (вихованців) та їх батьків зміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року (п. 2.2 Положення № 434).

У ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (ср. ) зазначено, що розподіл педагогічного навантаження у загальноосвітньому навчальному закладі здійснюється його керівником і затверджується відповідним органом управління освітою. Обсяг педагогічного навантаження вчителів визначається відповідно до законодавства керівником закладу і затверджується у державних і комунальних закладах відповідним органом управління освітою (п. 81 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 778).

У п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), вказано: встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується педагогічним працівникам щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Зверніть увагу! За час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників провадиться з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул (п. 71 Інструкції № 102).

Керівник закладу освіти зобов’язаний довести до відома педагогічних працівників наприкінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році (п. 20 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455).

Згідно з п.п. 6.3.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки* керівникам закладів та установ освіти рекомендовано при встановленні вчителям, викладачам навчального навантаження на новий навчальний рік зберігати, як правило, його обсяг, а також дотримуватися принципу наступності роботи, викладання предметів у класах, групах. При цьому у п. 1.4 цієї Угоди вказано, що її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

* Після закінчення строку дії колективний договір, угода продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором, угодою (ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII). Про це зазначено й у п. 2.1 Угоди. — Прим. ред.

У ст. 32 КЗпП вказано: про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Висновок: Доплата за класне керівництво вчителеві, на якого наказом директора покладено виконання таких обов’язків, під час канікул не може бути скасована. Зміна умов праці учителя можлива з дотриманням вищезазначених приписів лише з нового навчального року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі