Теми статей
Обрати теми

Установлюємо тарифний розряд організатору культурно-дозвіллєвої діяльності геріатричного пансіонату

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
До штату міського геріатричного пансіонату (установа соціального захисту) на посаду організатора культурно-дозвіллєвої діяльності приймається працівник, який має повну вищу фахову освіту та досвід роботи на зазначеній посаді більше 4 років (також працівник має стаж роботи на посаді культорганізатора більше 6 років). Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику?

Для відповіді на зазначене запитання звернемося до основного документа, що регламентує «оплатні» умови працівників установ соціального захисту, — Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п. 4 п.п. 2.2.21 зазначених Умов художнику ектопротезного кабінету, технологу, бухгалтеру, електромеханіку та іншим фахівцям установлюються:

— для першої кваліфікаційної категорії — 8-й тарифний розряд за ЄТС;

— для другої кваліфікаційної категорії — 7-й тарифний розряд за ЄТС;

— без категорії — 6-й тарифний розряд за ЄТС.

Як бачимо, серед вищенаведеного переліку є як конкретні посади (бухгалтер, технолог), так і загальна категорія «фахівці». У зв’язку з цим логічно виникає наступне запитання: чи можна до зазначеної професійної групи віднести посаду організатора культурно-дозвіллєвої діяльності?

Відповідь на це запитання надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 18.10.2013 р. № 917/13/155-13. Так, згідно з їх роз’ясненнями посадовий оклад організатора культурно-дозвіллєвої діяльності визначається згідно з п. 4 п.п. 2.2.21 Умов № 308/519 (інші фахівці) за 6 — 8-м тарифними розрядами за ЄТС залежно від наявної кваліфікаційної категорії.

Додатковим аргументом приналежності цієї посади до професійної групи «фахівці» є Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій). До того ж, саме до нього нас відсилає примітка «*» до п. 4 п.п. 2.2.21 Умов № 308/519, надаючи роз’яснення щодо встановлення назв посад для фахівців установ соцзахисту. Тож не будемо зволікати і перейдемо до змісту Класифікатора професій, зокрема до розд. 3 «Фахівці». Якщо уважно переглянути цей розділ, то без особливих зусиль можна знайти таку професійну назву робіт, як «організатор культурно-дозвіллєвої діяльності» (код КП «3474»). А це означає, що працівника, який обіймає цю посаду, сміливо можна віднести до фахівців.

Отже, приналежність зазначеної посади до професійної групи «фахівці» ми встановили. Залишилося з’ясувати, який саме тарифний розряд слід встановити претенденту на посаду організатора культурно-дозвіллєвої діяльності, зокрема у ситуації, що розглядається.

Для цього насамперед слід визначитись із кваліфікаційними вимогами для цієї посади. І ось тут є певна особливість. Справа у тому, що донедавна у Класифікаторі професій ДК 003:2005, затвердженому наказом Держспоживстандарту від 26.12.2005 р. № 375, професійна назва для посади організатора культурно-дозвіллєвої діяльності була відсутня. Замість неї з таким самим кодом КП існувала посада «культорганізатор». Однак у 2007 році наказом Держспоживстандарту від 29.01.2007 р. № 4 професійну назву роботи «культорганізатор» з кодом «3474» змінено на «організатор культурно-дозвіллєвої діяльності» зі збереженням коду. І в чинному Класифікаторі професій уже закріпилася назва посади «організатор культурно-дозвіллєвої діяльності». Проте в жоден нормативно-правовий документ, який би врегульовував питання щодо встановлення кваліфвимог для зазначеної посади, зміни відповідно до Класифікатора професій не були внесені. Тому, на нашу думку, для посади організатора культурно-дозвіллєвої діяльності цілком можливо застосовувати кваліфікаційні вимоги, що встановлені для посади культорганізатора.

Нагадаємо: кваліфвимоги для посади культорганізатора встановлені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 81 «Культура та мистецтво», затвердженим наказом Мінкультури від 14.04.2000 р. № 168 (ср. ). Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються такі кваліфікаційні вимоги:

— культорганізатор I категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Стаж роботи за професією культорганізатора II категорії — не менше 1 року;

— культорганізатор II категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст): для бакалавра — без вимог до стажу роботи, молодшого спеціаліста — стаж роботи за професією культорганізатора — не менше 2 років;

— культорганізатор: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.

При встановленні кваліфікаційних категорій слід використовувати Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336. Відповідно до п. 10 Загальних положень цього Довідника присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації. У свою чергу, згідно з роз’ясненнями фахівців Мінпраці та Мінсоцполітики, що надані ними у листах від 29.09.2010 р. № 299/13/116/10 і від 27.03.2013 р. № 132/13/116-13, порядок присвоєння кваліфікаційної категорії може регламентуватися положенням, яке приймається в установі як додаток до колективного договору або затверджується керівником за погодженням з профспілковим органом, відповідно до якого можливе створення комісії для вирішення вищевказаних питань. Кваліфікаційна категорія працівнику встановлюється роботодавцем у межах кваліфікаційних вимог кваліфікаційної характеристики на займану посаду.

Отже, зважаючи на те, що у працівника в ситуації, яка розглядається, є вища фахова освіта та сумарний стаж на посадах культорганізатора і організатора культурно-дозвіллєвої діяльності більше 10 років, комісія з кваліфікаційної атестації може прийняти рішення про встановлення зазначеному працівнику кваліфікації «організатор культурно-дозвіллєвої діяльності І кваліфікаційної категорії» з присвоєнням 8-го тарифного розряду за ЄТС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі