Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів напередодні щорічної відпустки: як бути з «відпускним» відпочинком

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Згідно з наказом працівнику має бути надано невикористану частину щорічної основної відпустки тривалістю 10 календарних днів з 18.04.2017 р. по 27.04.2017 р. Проте 14.04.2017 р. працівник повідомив адміністрацію установи про свою хворобу. Згідно з наданим зго дом листком непрацездатності працівник хворів з 14.04.2017 р. по 21.04.2017 р. Чи підлягає продовженню або перенесенню щорічна основна відпустка? Якщо так, то як оформити продовження/перенесення такої відпустки?

Про випадки та порядок продовження/перенесення щорічної відпустки йдеться у ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96). У ч. 2 ст. 11 цього Закону зазначено: «Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі: 1) тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку <…>»*.

* Усі випадки, при настанні яких щорічна відпустка підлягає продовженню або перенесенню, ми наводили у спецвипуску «ОП», 2017, № 6/1, с. 17. — Прим. ред.

Увага! Щорічна відпустка підлягає перенесенню або продовженню, якщо на передбачувану дату початку цієї відпустки, визначену наказом про надання щорічної відпустки, працівник захворів або ж тимчасова непрацездатність настала вже під час перебування працівника в щорічній відпустці.

Працівник обов’язково повинен надати своєму роботодавцю листок непрацездатності (за місцем роботи за сумісництвом — його копію), який підтверджує, що дні його хвороби співпали з періодом щорічної відпустки, первісно визначеним у відповідному наказі.

При цьому щорічна відпустка підлягає продовженню або перенесенню на кількість календарних днів хвороби, що припадають на таку відпустку згідно з листком непрацездатності.

У цій ситуації на період щорічної відпустки, первісно визначений у наказі про надання такої відпустки, припали 4 календарні дні тимчасової непрацездатності працівника (періоди щорічної відпустки та тимчасової непрацездатності співпали в період з 18.04.2017 р. по 21.04.2017 р.). Отже, щорічна відпустка підлягає продовженню або перенесенню на 4 календарні дні.

Тепер наведемо припис про механізм продовження/перенесення щорічної відпустки, зазначений у ч. 4 ст. 11 Закону № 504/96: у разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і роботодавцем. Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, що перервали її (тобто щорічна відпустка продовжується), або за згодою сторін переноситься на інший період з дотриманням вимог ст. 12 Закону № 504/96. У цьому контексті застосовується ч. 2 цієї статті: невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається щорічна відпустка.

Виходить: після закінчення тимчасової непрацездатності працівник надає роботодавцю листок непрацездатності (або його копію) і заяву, в якій виражає своє рішення про продовження або перенесення щорічної відпустки. Якраз від рішення працівника і залежать подальші дії роботодавця:

— при продовженні щорічної відпустки. Роботодавець видає наказ про продовження щорічної відпустки. Як уже зазначалося, у цій ситуації щорічна відпустка підлягає продовженню на 4 календарні дні починаючи з 28.04.2017 р. Фактично останній день продовження щорічної відпустки припадає на 01.05.2017 р. — святковий день згідно зі ст. 73 КЗпП (День міжнародної солідарності трудящих). Проте згідно з ч. 2 ст. 5 Закону № 504/96 при визначенні тривалості щорічної відпустки не враховуються святкові та неробочі дні, зазначені у ст. 73 КЗпП. Отже, останній день продовженої щорічної відпустки переноситься на 02.05.2017 р. Але й цей день є святковим. Тому останній день продовженої щорічної відпустки переноситься на 03.05.2017 р. У результаті щорічна відпустка продовжиться з 28.04.2017 р. по 03.05.2017 р. На роботу працівник повинен вийти 04.05.2017 р.;

— при перенесенні щорічної відпустки. Роботодавець видає наказ про перенесення щорічної відпустки (у цьому випадку на 4 календарні дні), де зазначається новий період такої відпустки. Зауважимо, що новий період щорічної відпустки має бути погоджений між працівником і роботодавцем. При цьому в ч. 13 ст. 10 Закону № 504/96 наведено категорії працівників, яким щорічна відпустка надається в зручний для них час. Крім того, роботодавцю необхідно внести зміни до графіка відпусток і безпосередньо перед виходом працівника в щорічну відпустку видати новий наказ про надання щорічної відпустки.

До речі, описаний вище підхід щодо продовження (перенесення) щорічної відпустки в разі хвороби працівника застосовується і до соціальної відпустки на дітей (підстава — ч. 7 ст. 20 Закону № 504/96). Крім того, вважаємо за необхідне додати: усе вищевикладене справедливе в разі, якщо в щорічній відпустці або соцвідпустці на дітей захворів сам працівник. Якщо в одній з таких відпусток захворіла його дитина, то відповідна відпустка не підлягає продовженню або перенесенню. На те немає законодавчих підстав.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі