Теми статей
Обрати теми

Звільнення у відпустці для догляду за дитиною до 3 років: як розрахувати суму компенсації за невикористану відпустку — виходячи з окладу чи з 3200?

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівниця установи (10-й тарифний розряд) з травня 2015 року перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 20 квітня 2017 року, не виходячи з такої відпустки, вона вирішила звільнитися. На дату звільнення їй установлено посадовий оклад у розмірі 2912 грн. Як розрахувати суму компенсації за невикористані 30 календарних днів щорічної відпустки — виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати? Чи враховувати суму компенсації при порівнянні її з мінімальною заробітною платою?

Нашого читача хвилюють два основні запитання: як розрахувати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки і як таку компенсацію враховувати при визначенні доплати до мінімальної заробітної плати (далі — МЗП).

Ці запитання виникли неспроста. Адже з 1 січня 2017 року з’явилася нова працеоплатна вимога про зарплату не нижче МЗП, а оклад у працівниці, яка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, звільняється, не дотягує до 3200. Як бухгалтеру правильно врахувати всі вимоги трудового законодавства? Про це й розповімо. Причому на поставлені запитання відповімо по черзі: спершу про те, як правильно розрахувати суму компенсації за невикористану відпустку, а потім про те, чи потрібно «дотягувати» нараховану суму до МЗП.

Розраховуємо компенсацію за невикористану відпустку

При розрахунку суми компенсації за невикористану відпустку основним орієнтиром буде Порядок № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Щоб знайти суму компенсації, потрібні всього два показники — кількість днів невикористаної відпустки, що підлягають компенсації (Д), і середньоденна заробітна плата (ЗПсер). Перемноживши їх, ви легко визначите суму компенсації, яка належить працівниці при звільненні (К):

К = ЗПсер х Д.

Наказ про звільнення працівника містить інформацію про кількість днів невикористаної відпустки. Як правило, цей показник визначає працівник кадрової служби. Тому зупинятися на ньому не будемо. Зауважимо тільки те, що періоди роботи, які включають до стажу для надання щорічної відпустки, перелічено у ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Зверніть увагу! Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не враховують до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку**.

** Детальніше про розрахунок кількості днів невикористаної відпустки, що підлягають компенсації при звільненні, читайте в «ОП», 2013, № 6, с. 21. — Прим. ред.

Отже, кількість днів невикористаної відпустки, що підлягають компенсації, відомо. Значить, бухгалтеру перш за все треба розрахувати середньоденну зарплату.

Обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюється виходячи з виплат за останні 12 місяців, що передують місяцю виплати такої компенсації ( абз. 1 п. 2 Порядку № 100). При цьому з розрахункового періоду виключають святкові та неробочі дні, а також періоди, протягом яких працівник не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково ( абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Зокрема, на цій підставі з розрахункового періоду виключають дні відпустки для догляду за дитиною до 3 років (за медичними показаннями — до 6 і в деяких випадках, передбачених законодавством, — до 16 (18) років).

Працівниця звільняється 20 квітня 2017 року. Розрахунковим періодом буде квітень 2016 року — березень 2017 року. На весь розрахунковий період припадає відпустка для догляду за дитиною до 3 років. Тобто даних про зарплату, нараховану в розрахунковому періоді, немає.

Як діяти? Розрахувати середньоденну зарплату доведеться виходячи з посадового (місячного) окладу (тарифної ставки), установленого на момент її нарахування ( абз. 3 п. 4 Порядку № 100). При цьому без урахування різних доплат, надбавок, премій тощо (див. лист Мінсоцполітики від 08.04.2016 р. № 383/13/84-16).

Важливо! Якщо в розрахунковому періоді не було заробітку не з вини працівника, середню зарплату розраховують виходячи з установленого посадового окладу.

Тобто використовувати для розрахунку середньої зарплати МЗП (з 1 січня 2017 року її розмір становить 3200 грн.) немає жодних підстав.

Для розрахунку середньоденної зарплати виходячи з окладу використовуйте такий алгоритм*:

* Див. також лист Мінсоцполітики від 08.05.2013 р. № 498/13/84-13 // «ОП», 2013, № 20, с. 4. — Прим. ред.

ЗПсер = Оклад х 12 : (365** - С***).

** Якщо рік високосний, то число днів дорівнюватиме 366.

*** Святкові та неробочі дні, установлені ст. 73 КЗпП.

Розрахуємо середньоденну зарплату для визначення суми компенсації за невикористану відпустку:

2912 х 12 : (365 - 10) = 98,43 грн.,

де 2912 — розмір посадового окладу працівниці у квітні 2017 року (на дату звільнення), грн.;

12 — кількість місяців за рік;

365 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді (квітень-2016 — березень-2017);

10 — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період.

Сума компенсації за невикористані дні щорічної основної відпустки складе:

98,43 грн. х 30 к. дн. = 2952,90 грн.

Компенсація за невикористану відпустку: на розрахунок доплати до МЗП не впливає

Відповідно до ст. 31 Закону про оплату праці**** розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижче за розмір МЗП. Якщо зарплата працівника за виконану норму менше мінзарплати, то її слід «дотягнути» до 3200 грн.

**** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Якщо працівник не виконав повністю норму робочого часу, то МЗП виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

Щоб виконати це правило, треба порівняти нараховану за відпрацьований час зарплату з МЗП (3200 грн. або з МЗП, розрахованою пропорційно відпрацьованому часу). При цьому для забезпечення норми про оплату праці працівників не нижче М3П у порівнянні з М3П бере участь не тільки оклад, а й інші стимулюючі виплати, що входять до фонду оплати праці, крім виплат, перелічених в абз. 2 ст. 31 Закону про оплату праці.

Крім того, не беруть участі у порівнянні з МЗП виплати, нараховані за невідпрацьований час і розраховані виходячи з середньої зарплати (див. лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 322/0/101-17/282).

Суму компенсації за невикористані відпустки розраховують згідно з положенням Порядку № 100. Крім того, така виплата не є зарплатою, яку роботодавець виплачує працівнику за виконану ним роботу. Отже,

суму компенсації за невикористані дні відпустки не враховують у складі зарплати для порівняння з МЗП.

Це означає, що суму компенсації за невикористану відпустку не треба «дотягувати» до рівня МЗП, якщо вона нарахована в меншому розмірі.

Стосовно ситуації, наведеної в запитанні, працівниці при остаточному розрахунку під час звільнення буде нараховано тільки компенсацію за невикористану щорічну відпустку в сумі 2952,90 грн. Оскільки вона звільняється не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, то відпрацьованих днів, а отже, й зарплати, нарахованої за відпрацьований час, немає. А значить, і доплати до МЗП не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі