Теми статей
Обрати теми

Лікар-інтерн на очній частині в університеті: як оплатити працю у медзакладі

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
У штаті лікарні є лікар-інтерн (посадовий оклад за 9-м тарифним розрядом), зарплата якого за місяць з урахуванням доплати до мінзарплати становить 3200 грн. Цього лікаря-інтерна направлено до університету для проходження очної частини інтернатури. З університету до нашої лікарні передають табель обліку використання робочого часу. Як оплатити лікарю-інтерну період проходження очної частини інтернатури в університеті?

Підготовка в інтернатурі випускників вищих медичних навчальних закладів проводиться відповідно до Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженого наказом МОЗ від 19.09.96 р. № 291 (далі — Положення № 291).

Спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форми власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора)— спеціаліста певного фаху (п. 1.1 Положення № 291).

Інтернатура проводиться в очно-заочній формі навчання: очна — на кафедрах медичних (фармацевтичних) вищих закладів освіти ІІІ — ІV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів і закладів медичної (фармацевтичної) післядипломної освіти та заочній — стажування в базових установах і закладах охорони здоров’я (п. 1.4 Положення № 291).

Підставою для зарахування на навчання є заява випускника, копія диплома, довідка навчального закладу про закінчення особою цього закладу, копії договорів з навчальним закладом та закладом охорони здоров’я або договір лише з навчальним закладом на навчання в інтернатурі. При цьому у наказі про зарахування в інтернатуру зазначається заклад освіти, в якому відбуватиметься очна частина навчання, та базова установа чи заклад (підприємство), де проводитиметься інтернатура (розд. ІІ Положення № 291).

Направлення випускників вищих медичних (фармацевтичних) закладів на інтернатуру — базу стажування здійснюється на підставі наказу МОЗ АР Крим, управлінь охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрації, про що керівник закладу охорони здоров’я, який є базою стажування, видає наказ про зарахування цих випускників на посади лікарів (провізорів) — інтернів з певної спеціальності (п.п. 3.6.2 Положення № 291).

Важливо! Інтернатура проводиться за посадами лікарів (провізорів)-інтернів, тобто з інтерном укладається трудовий договір, про що робиться відповідний запис до його трудової книжки.

Лікар-інтерн підпорядковується керівництву закладу охорони здоров’я, що є базою для проходження інтернатури. При цьому на нього поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, права та пільги, що встановлені для медичних працівників цього закладу. Під час проходження інтернатури він володіє правами і несе відповідальність за свої дії на рівні з іншими працівниками закладу (розд. IV Положення № 291).

Заробітна плата лікарям (провізорам) — інтернам сплачується протягом всього періоду навчання за рахунок закладів, в які вони зараховані лікарями (провізорами)-інтернами (п. 7.3 Положення № 291).

Відповідно до п.п. 3.6.7 та п. 7.5 Положення № 291 керівник закладу, що є базою для інтернатури, відряджає лікарів (провізорів)— інтернів у відповідний вищий заклад освіти на очну частину навчання з оплатою у порядку, як при направленні на курси підвищення кваліфікації, тобто згідно з постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695.

Увага! На період проходження очної частини інтернатури в університеті за лікарем-інтерном у закладі охорони здоров’я зберігається середня зарплата.

Отже, на період навчання лікар (провізор)— інтерн забезпечується житлом (гуртожиток), йому зберігається середня заробітна плата за основним місцем роботи (інтернатури), виплачуються добові за кожен день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень, іногороднім лікарям (провізорам)— інтернам протягом першого місяця навчання виплачуються добові в розмірі, встановленому чинним законодавством, та відшкодовуються витрати на проїзд до місця навчання і назад. Усі витрати здійснюються закладом, що є базою для проходження інтернатури.

Середня заробітна плата на період проходження очної частини інтернатури в університеті розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Після закінчення інтернатури лікаря, який продовжує і надалі працювати в цьому лікувальному закладі, переводять на посаду лікаря-спеціаліста з лікарської спеціальності, за якою він проходив інтернатуру.

Наведена процедура оформлення лікаря-інтерна стосується осіб, які навчаються за державним замовленням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі