Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Святкові перенесення — 2018 від Уряду

Оприлюднено проект розпорядження КМУ про перенесення вихідних та робочих днів у 2018 році для оптимізації робочого часу в період святкових днів, визначених ст. 73 КЗпП.

Нагадаємо, що Уряд наділений повноваженнями надавати рекомендації з перенесення вихідних та робочих днів у цілях створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу. Увага! Такі урядові рекомендації стосуються тільки п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю.

Так, у проекті розпорядження КМУ пропонує перенести у 2018 році робочі дні з:

— п’ятниці 9 березня на суботу 17 березня (при святкуванні Міжнародного жіночого дня — 08.03.2018 р.);

— понеділка 30 квітня на суботу 5 травня (при святкуванні Дня праці — 01.05.2018 р.);

— п’ятниці 29 червня на суботу 23 червня (при святкуванні Дня Конституції України — 28.06.2018 р.);

— понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня (при святкуванні Різдва Христового — 25.12.2018 р.);

— понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня (при святкуванні Нового року — 01.01.2019 р.).

Відзначимо, що такі розпорядження КМУ носять виключно рекомендаційний характер.

Підкреслимо, що на момент підготовки матеріалу до номера йдеться про проект розпорядження КМУ про перенесення робочих та вихідних днів у 2018 році. Як тільки документ набуде офіційного статусу — ми повернемося до розгляду його пропозицій.

Установи соцзахисту населення у справах дітей і сімей у складних обставинах: зміни в розрядах

Постановою КМУ від 13.12.2017 р. № 962 (далі — постанова № 962) внесено зміни до додатка 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298).

Зміни спрямовані на впорядкування умов оплати праці працівників установ соціального захисту населення, що опікуються дітьми і сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах. Про це вказано на Урядовому порталі (www.kmu.gov.ua).

Для цього в новій редакції викладений підрозд. «Керівні працівники» розд. III «Охорона здоров’я, соціальний захист населення» й одночасно виключений розд. IX додатка 2 до постанови № 1298.

Так, для керівників притулків для дітей служб у справах дітей, центрів соціально-психологічної допомоги, соціально-психологічної реабілітації дітей, соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської піклування, соціальних центрів матері та дитини, центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, центрів ресоціалізації наркозалежної молоді, центрів соціальної підтримки дітей та сімей (раніше ці установи соцзахисту вказувалися в скасованому розд. IX додатка 2 до постанови № 1298) встановлюється 12 — 18 тарифний розряд.

Тоді як завідувачам відділень термінового влаштування дітей, для батьків з дітьми, невідкладної допомоги сім’ї, денного перебування сімей з дітьми з обмеженням життєдіяльності, малого групового будиночка, соціальної квартири передбачається встановлення 11 — 15 тарифного розряду.

До внесення останніх змін скасованим розд. IX додатка 2 до постанови № 1298 для директорів (завідувачів) передбачалося встановлення 11 — 13 тарифного розряду.

Відзначимо, що для інших посад, прописаних у підрозд. «Керівні працівники» розд. III додатка 2 до постанови № 1298 тарифні розряди не змінилися.

Постанова № 962 набула чинності 19.12.2017 р.

Коли посаді головбуха бути

Мінсоцполітики в листі від 13.11.2017 р. № 21929/0/2-17/13 виклало свою думку з приводу введення посади головного бухгалтера до штату. Так, «трудове» Міністерство висловило думку: введення до штатного розпису посади головного бухгалтера можливе в разі створення відповідного структурного підрозділу (відділу, сектору тощо). До речі, аналогічної позиції дотримується і Мінфін у листі від 30.06.2017 р. № 35210-07-10/17419.

Виходить, що у штатному розписі установи (організації, закладу, підприємства) посада головного бухгалтера може бути лише в разі створення відповідного підрозділу (бухгалтерської служби) і наявності підпорядкованих працівників.

На чому Мінсоцполітики засновує свій висновок? Головним чином на кваліфікаційних характеристиках для посади головного бухгалтера, вказаних у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженому наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336. Так, головний бухгалтер, зокрема, здійснює керівництво працівниками бухгалтерського обліку підприємства (установи, організації, закладу) і розподіляє між ними посадові завдання та обов’язки, знайомить цих працівників з нормативно-методичними документами та інформаційними матеріалами, що стосуються їх діяльності, а також зі змінами в чинному законодавстві.

Тобто, як вказує Мінсоцполітики, посада «головний бухгалтер» передбачає наявність підлеглих працівників.

На підтримку такої думки Міністерства також слугує той факт, що професійна назва роботи «Головний бухгалтер» належить до професійної групи «Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники» (Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327). Виходить, що віднесення посади головного бухгалтера до керівного складу установи також свідчить про те, що така посада може вводитися лише за наявності підлеглих.

Матдопомога «на соцпобут» для держслужбовців: деталі від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики в листі від 14.09.2017 р. № 2388/0/101-17 вказує: обмежень щодо надання держслужбовцям матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань залежно від стажу роботи чинним законодавством не передбачено.

Нагадаємо, що держслужбовцям матдопомога для вирішення соціально-побутових питань може надаватися один раз на рік у розмірі середньомісячної зарплати на підставі особистої заяви (п. 2 Порядку надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, затвердженого постановою КМУ від 08.08.2016 р. № 500). При цьому Нацдержслужба в листі від 20.02.2017 р. № 1505/13-17 (див. «ОП», 2017, № 12, с. 4) відзначала: матдопомога для вирішення соціально-побутових питань виплачується виключно в розмірі середньомісячної зарплати. Така допомога не може бути надана в інших розмірах.

Рішення про надання матдопомоги на соцпобут держслужбовцем приймається керівником держслужби в держоргані в межах затвердженого фонду оплати праці. Рішення про надання керівникові держслужби в держоргані і його заступникам матдопомоги на соцпобут приймається керівником відповідного держоргану за погодженням з органом вищого рівня (за наявності такого органу).

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі