№24

Оплата праці, грудень, 2017/№ 24 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Щодо врахування премії при обчисленні середньої зарплати для оплати днів відрядження Лист від 22.11.2017 р. № 2779/0/101-17
  • На основному місці роботи право на індексацію не настало: чи індексувати зарплату за сумісництвом Працівник — зовнішній сумісник працює на підприємстві на умовах неповного робочого часу з оплатою на 0,5 ставки (оклад на повну зайнятість 3600 грн.). На основному місці роботи працівник працює на повну зайнятість, розмір окладу 4000 грн. (останнє підвищення було у вересні 2017 року, індексації-різниці немає). На роботі за сумісництвом останнє підвищення окладів було в серпні 2017 року. Чи треба в грудні 2017 року індексувати зарплату зовнішнього сумісника, якщо він надасть довідку з основного місця роботи про те, що індексація йому не нараховувалася, оскільки право на неї ще не настало?
  • Останній місяць роботи: як індексувати зарплату працівника Працівник бюджетної установи (оплата праці за Єдиною тарифною сіткою) звільняється 6 грудня 2017 року (останній робочий день). Нарахована зарплата за 4 відпрацьовані робочі дні склала 640 грн., компенсація за невикористану відпустку — 710,92 грн. Чи індексувати зарплату такому працівникові? Якщо так — як розрахувати суму індексації, якщо нарахована зарплата за грудень 2017 року менше прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у грудні 2017 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію. Така компенсація виплачується у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки у тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Оподатковуємо та відображаємо у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ зарплату працівника та утримані з неї аліменти Відповідно до рішення суду зі заробітної плати працівника нашого підприємства необхідно утримувати аліменти на дитину. Яким чином провести оподаткування нарахованих доходів такому працівнику та чи необхідно оподатковувати аліменти? Як зазначити нараховані доходи та утримані податки по працівнику та по нарахованих сумах аліментів у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?
  • Звільнення у разі тривалої хвороби: право чи обов’язок Працівник хворіє (загальне захворювання) більше чотирьох місяців, що підтверджують належним чином оформлені і надані до установи листки непрацездатності. Чи зобов’язаний роботодавець у такій ситуації розірвати з ним трудовий договір на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
  • Працівник хворіє більше 4 місяців Працівник, який хворів протягом чотирьох місяців безперервно, був направлений лікарсько-консультаційною комісією на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК). За результатами огляду МСЕК з 24.10.2017 р. йому встановлена 2 група інвалідності. З 26.10.2017 р. він вийшов на роботу (підприємство не скористалося правом звільнити працівника на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП), але вже 1 листопада знову опинився на лікарняному (загальне захворювання). Чи підлягає оплаті період такої тимчасової непрацездатності? Якщо так, то як врахувати при розрахунку лікарняних дні, протягом яких документи працівника розглядалися на МСЕК (24 і 25 жовтня)?
  • ЄСВ-звіт за місяць встановлення інвалідності Працівнику встановлено інвалідність з 21 листопада 2017 року. 24 листопада він надав роботодавцю копію довідки до акта огляду у МСЕК, у якій зазначено, що працівнику встановлена інвалідність з 21 листопада 2017 року. Згідно з листком непрацездатності працівник: — з 6 жовтня по 20 листопада 2017 року хворів; — 21 листопада 2017 року — день установлення інвалідності; — 22 та 23 листопада 2017 року — дні огляду у МСЕК. За листопад цьому працівнику було нараховано такі виплати: — зарплату за 5 робочих днів — 960 грн.; — лікарняні за жовтень (26 к. дн.) — 3588,78 грн.; — лікарняні за листопад (20 к. дн.) — 2760,60 грн. Крім того, зазначимо, що 21 листопада (день встановлення інвалідності) та 22 і 23 листопада (дні огляду у МСЕК) у табелі працівника було відмічено як дні неоплачуваної тимчасової непрацездатності*. Як заповнити ЄСВ-звіт за листопад по цьому працівнику?
  • Учитель-логопед у дитсадку: комплект підвищень і надбавок У закладі дошкільної освіти є посада учителя-логопеда, але логопедичний пункт не створений. Чи має право такий учитель-логопед право на підвищення посадового окладу в розмірі від 15 до 25 % за роботу в групах спеціального призначення?
  • Визначаємо стаж для надбавки за вислугу років У відділі соціально-побутової адаптації терцентру працевлаштовано жінку на посаду соціального робітника 03.12.2012 р. З 09.11.2015 р. цього соціального робітника переведено на посаду сестри медичної і встановлено 6 тарифний розряд. Ця працівниця надала довідку про те, що з 10.01.2002 р. по 23.01.2012 р. вона працювала на посаді фельдшера (інструктора) із санітарної освіти в поліклініці порту. Відповідний запис є у трудовій книжці працівниці. Чи враховувати стаж роботи на посаді фельдшера (інструктора) із санітарної освіти порту до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років на посаді сестри медичної терцентру? З якої дати має нараховуватися надбавка за вислугу років? Коли працівниця має пройти атестацію за посадою сестри медичної?
  • Сестра медична → фельдшер-лаборант: визначаємо тарифний розряд після переведення Працівник має вищу кваліфікаційну категорію зі спеціальності «Сестринська справа», обіймав посаду сестри медичної (9 тарифний розряд). Цього працівника переведено на посаду фельдшера-лаборанта. Який тарифний розряд має бути установлено такому працівнику за посадою фельдшера-лаборанта?
  • Перелік матеріалів, опублікованих у газеті «Оплата праці» у II півріччі 2017 року
  • Перелік матеріалів, опублікованих у спецвипуску «Кадровик-бюджетник» у II півріччі 2017 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі