Теми статей
Обрати теми

Звільнення у разі тривалої хвороби: право чи обов’язок

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
Працівник хворіє (загальне захворювання) більше чотирьох місяців, що підтверджують належним чином оформлені і надані до установи листки непрацездатності. Чи зобов’язаний роботодавець у такій ситуації розірвати з ним трудовий договір на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП?

Дійсно, тривала відсутність працівника на роботі через його хворобу може стати підставою для розірвання як трудового договору, укладеного на невизначений строк, так і строкового трудового договору. Уся справа у п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Він надає право (але не зобов’язує!) роботодавцеві звільнити працівника у зв’язку з його нез’явленням на роботу більше 4 місяців підряд унаслідок тимчасової непрацездатності, не враховуючи тимчасову непрацездатність у зв’язку з вагітністю та пологами.

Проте майте на увазі, що на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП не можуть бути звільнені працівники, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням*. За такими працівниками місце роботи (посаду) зберігають до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

* Перелік професійних захворювань, затверджений постановою КМУ від 08.11.2000 р. № 1662.

Також після закінчення чотирьох місяців хвороби не можуть бути звільнені особи, тимчасова непрацездатність яких викликана захворюваннями, при яких законодавством установлений триваліший строк збереження робочого місця**.

** Наприклад, за працівником, який хворий на туберкульоз, місце роботи зберігають на увесь період лікування, який може тривати до 10 місяців з дня початку основного курсу лікування (див. ст. 21 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» від 05.07.2001 р. № 2586-III).

Отже, роботодавець у ситуації, наведеній у запитанні, має право, але не зобов’язаний розривати трудовий договір з працівником, який через хворобу (загальне захворювання) відсутній на роботі більше чотирьох місяців підряд.

Якщо все ж буде прийнято рішення про розірвання трудового договору на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП, роботодавцеві необхідно звернути увагу на таке:

1. У загальному випадку, для того щоб скористатися цією підставою для звільнення, непрацездатність працівника повинна тривати більше чотирьох місяців підряд. Якщо працівник вийшов на роботу хоча б на один день або між лікарняними листами узяв щорічну відпустку чи відпустку «за свій рахунок» тощо, перебіг 4-місячного строку уривається. Підсумовувати періоди нез’явлення на роботу внаслідок тимчасової непрацездатності, тривалість яких менше чотирьох місяців, не можна. На це звертає увагу Мінюст у роз’ясненні від 01.02.2011 р.

2. Передбачений п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП строк повинен спливти повністю. Його закінченням слід вважати відповідний день четвертого місяця з моменту, коли працівник не з’явився на роботі у зв’язку з хворобою.

3. Роботодавцю потрібно:

— мати докази того, що звільнення працівника — це виробнича необхідність. Під виробничою необхідністю розуміють таку ситуацію, при якій заміщення непрацездатного працівника є необхідним (неможливо ні перерозподілити обов’язки хворого між іншими працівниками, ні прийняти іншого працівника на період його хвороби). Інакше звільнення може бути визнане судом неправомірним;

— отримати згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) на звільнення на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП, якщо працівник є членом профспілки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі