Теми статей
Обрати теми

Учитель-логопед у дитсадку: комплект підвищень і надбавок

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У закладі дошкільної освіти є посада учителя-логопеда, але логопедичний пункт не створений. Чи має право такий учитель-логопед право на підвищення посадового окладу в розмірі від 15 до 25 % за роботу в групах спеціального призначення?

Відповідно до п. 3 розд. III «Спеціальні та комбіновані дошкільні навчальні заклади» Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом МОН від 04.11.2010 р. № 1055, для дітей з порушеннями мови вводиться по 1 штатній одиниці учителя-логопеда на кожну таку групу.

Ставки заробітної плати учителів-логопедів у дошкільних навчальних закладах виплачуються за 20 годин викладацької роботи на тиждень (п.п. «в» п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, далі — Інструкція № 102).

Тепер щодо підвищеної оплати за роботу в спеціальних групах. Ставки заробітної плати педагогічним працівникам у дитячих дошкільних закладах (групах) для дітей і підлітків, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку, потребують особливих умов виховання або тривалого лікування, підвищуються на 20 % (п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102).

Крім того, відповідно до п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102 ставка заробітної плати учителя-логопеда, який має педагогічне звання «старший учитель», підвищується на 10 %.

Статтею 61 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII педагогічним працівникам передбачено встановлення щомісячно надбавки за вислугу років у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

З метою підвищення престижності праці педагогічних працівників КМУ постановою «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 установлено надбавки в граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) усім категоріям педагогічних працівників, зокрема учителям-логопедам.

При цьому додаток № 5 «Перелік спеціальних закладів (з особливим режимом), робота в яких дає право на підвищення посадових окладів на 15 — 25 відсотків» до Інструкції № 102 застосовується при підвищенні посадових окладів лише тих працівників закладів освіти, що зазначені в п. 31 цієї Інструкції. Тобто працівників з числа адміністративно-господарського, обслуговуючого та навчально-допоміжного персоналу (крім помічників вихователя), які за характером роботи безпосередньо спілкуються з учнями, вихованцями спеціальних (з особливим режимом) закладів, а також класів (груп) спеціального призначення, організованих у закладах загального типу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі