Теми статей
Обрати теми

Визначаємо стаж для надбавки за вислугу років

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
У відділі соціально-побутової адаптації терцентру працевлаштовано жінку на посаду соціального робітника 03.12.2012 р. З 09.11.2015 р. цього соціального робітника переведено на посаду сестри медичної і встановлено 6 тарифний розряд. Ця працівниця надала довідку про те, що з 10.01.2002 р. по 23.01.2012 р. вона працювала на посаді фельдшера (інструктора) із санітарної освіти в поліклініці порту. Відповідний запис є у трудовій книжці працівниці.
Чи враховувати стаж роботи на посаді фельдшера (інструктора) із санітарної освіти порту до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років на посаді сестри медичної терцентру? З якої дати має нараховуватися надбавка за вислугу років? Коли працівниця має пройти атестацію за посадою сестри медичної?

Виплата надбавки за вислугу років медичним і фармацевтичним працівникам закладів охорони здоров’я здійснюється відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418).

Сестрі медичній, яка працює в територіальному центрі системи соціального захисту, надбавка за вислугу років нараховується також згідно з Порядком № 1418, оскільки його дія поширюється на медичних і фармацевтичних працівників, які працюють у будь-яких державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах медичних і фармацевтичних працівників, перелічених у п. 3 Порядку № 1418, і умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я (п. 1 Порядку № 1418).

Фельдшер і сестра медична належать до фахівців з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою, передбачених п. 3 Порядку № 1418. Кваліфікаційні вимоги для них затверджені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (ср. ).

Зокрема, працювати на посаді фельдшера може особа з неповною вищою медичною освітою (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа» або «Медико-профілактична справа», після проходження спеціалізації за профілем роботи.

Професійні вимоги для сестри медичної практично однакові з вимогами для фельдшера: неповна вища медична освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа», «Сестринська справа» або «Акушерська справа» та спеціалізація за профілем роботи. Для роботи на посаді сестри медичної без категорії стаж роботи не вимагається.

Важливо! У випадках коли в медичних працівників, які мають право на надбавку за вислугу років, є перерви в роботі, до стажу зараховують усі періоди роботи в будь-яких державних і комунальних закладах, установах і організаціях на посадах, що дають право на отримання зазначеної надбавки (сумарно).

При цьому має виконуватися умова: оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я (абз. 3 п. 4 Порядку № 1418). Йдеться про Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Установлення надбавки за вислугу років або зміна її розміру проводиться з початку місяця, що настає за місяцем роботи, в якому виникло таке право (п. 9 Порядку № 1418).

У наведеному випадку працівник на момент переведення на посаду сестри медичної вже мав стаж та право на надбавку за вислугу років, тому розмір цієї надбавки встановлюється згідно з наказом, в якому визначено дату, з якої особа приступила до роботи. Отже, надбавку за вислугу років за посадою сестри медичної слід було розраховувати починаючи з 09.11.2015 р.

При цьому розмір надбавки визначається з урахуванням попереднього стажу роботи на посаді фельдшера (інструктора) із санітарної освіти, тобто враховується загальний стаж роботи медичним працівником.

Документом для визначення стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, є трудова книжка або інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують наявність стажу роботи (п. 5 Порядку № 1418).

Переведення працівника на посаду сестри медичної терцентру оформлюється наказом, на підставі якого встановлюється 6 тарифний розряд за Єдиною тарифною сіткою з дати призначення на зазначену посаду (п.п. 2 п.п. 2.2.8 Умов № 308/519).

Медична освіта особи дозволяє працювати її на посаді сестри медичної, але такий працівник має бути направлений на спеціалізацію за профілем діяльності, оскільки тривалий час не займався медичною діяльністю.

У питанні атестації сестри медичної слід керуватися Положенням про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженим наказом МОЗ від 23.11.2007 р. № 742. У випадку, наведеному у запитанні, працівниця за посадою сестри медичної може атестуватися не раніше ніж після трьох років роботи на посаді сестри медичної. Річ у тому, що згідно з п. 1.25 вказаного Положення до атестаційної комісії подається звіт про професійну діяльність за останні три роки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі