Теми статей
Обрати теми

Сестра медична → фельдшер-лаборант: визначаємо тарифний розряд після переведення

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Працівник має вищу кваліфікаційну категорію зі спеціальності «Сестринська справа», обіймав посаду сестри медичної (9 тарифний розряд). Цього працівника переведено на посаду фельдшера-лаборанта. Який тарифний розряд має бути установлено такому працівнику за посадою фельдшера-лаборанта?

Питання оплати праці працівників закладів охорони здоров’я регулюються Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Посадові оклади встановлюються залежно від займаної посади та кваліфікації працівників і визначаються за Єдиною тарифною сіткою розрядів і коефіцієнтів (далі — ЄТС) виходячи з тарифного розряду, присвоєного працівникові за ЄТС.

Тарифні розряди фахівців з базовою та неповною вищою освітою, до яких належать сестри медичні та фельдшери-лаборанти, наведені в п.п. 2.2.8 Умов № 308/519 (ср. ). Так, розміри посадових окладів сестер медичних установлюються за 6 — 9 тарифними розрядами, а фельдшерів-лаборантівза 7 — 10 тарифними розрядами залежно від кваліфікації працівника.

Слід зазначити, що оклад з урахуванням кваліфікаційної категорії установлюється працівникам за умови їх роботи за тією спеціальністю, за якою присвоєно кваліфікаційну категорію (п.п. 5 п.п. 2.4.1 Умов № 308/519).

Працювати на посаді сестри медичної може особа з неповною вищою освітою (молодший спеціаліст) або базовою вищою освітою (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа», яка пройшла спеціалізацію за профілем роботи (Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117).

Від фельдшера-лаборанта вимагається наявність неповної вищої освіти (молодший спеціаліст) або базової вищої освіти (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лабораторна діагностика» або «Лікувальна справа» та спеціалізація за профілем роботи.

Висновок: Якщо сестра медична пройшла спеціалізацію зі спеціальності «Лабораторна діагностика», то їй установлюється оклад фельдшера-лаборанта за 7 тарифним розрядом за ЄТС, оскільки робота саме на цій посаді не вимагає стажу роботи за цією спеціальністю. Якщо ж працівник при переведенні на цю посаду не пройшов таку спеціалізацію, йому встановлюється 7 тарифний розряд фельдшера-лаборанта без кваліфікаційної категорії, та він має бути направлений закладом на курси зі спеціалізації зі спеціальності «Лабораторна діагностика».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі