Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати грошової допомоги до щорічної основної оплачуваної відпустки держслужбовцю

Міністерство соціальної політики України
Лист від 23.12.2016 р. № 1791/0/101-16/281

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо виплати грошової допомоги при наданні щорічної відпустки і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до пункту 1 статті 57 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу», який набрав чинності 1 травня 2016 року, державним службовцям надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати.

При цьому під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога для оздоровлення, яка є гарантованою виплатою один раз на рік при наданні щорічної відпустки за відповідний робочий рік.

Тобто, на нашу думку, незалежно від того, чи змінив державний службовець місце роботи, він має право на отримання такої допомоги лише один раз.

Водночас зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Держслужбовця переведено з одного держоргану в інший: грошова допомога при виході в щорічну основну відпустку надається один раз на рік

Приводом для направлення офіційного запиту на адресу Мінсоцполітики стало запитання нашого читача.

Наведемо його:

«7 вересня 2016 року держслужбовця було переведено з одного держоргану в інший. На попередньому місці роботи в 2016 році він використав усі дні щорічної основної і додаткової відпусток і йому було надано грошову допомогу в розмірі середньомісячної зарплати згідно зі ст. 57 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

З 12.12.2016 р. на новому місці роботи держслужбовець іде в щорічну основну відпустку на 7 календарних днів.

Чи виплачується такому держслужбовцеві грошова допомога в розмірі середньомісячної зарплати на новому місці роботи?»

Це запитання виникло не просто так, адже прямої відповіді на нього в Законі України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889) немає.

Що ж ідеться в нас у цьому Законі з приводу виплати грошової допомоги до щорічної основної відпустки?

Отже, у ст. 57 Закону № 889 вказано: державним службовцям надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою грошової допомоги у розмірі середньомісячної зарплати.

При цьому ст. 59 Закону № 889 зазначено: щорічні відпустки надаються держслужбовцям у порядку і на умовах, визначених законодавством про працю.

За загальними правилами, визначеними в Законі України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (ср. ), право працівника на щорічну основну і додаткову відпустки повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи у цього роботодавця. У разі надання працівнику вказаних щорічних відпусток до закінчення шестимісячного строку безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно відпрацьованому часу, за винятком певних випадків.

До таких випадків, наприклад, належать випадки надання відпустки працівникам, які не використали на попередньому місці роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не отримали за неї грошової компенсації.

У цій ситуації держслужбовцеві надано щорічну основну відпустку пропорційно відпрацьованому часу, що здійснено на законних підставах.

Але запитання в іншому: чи маємо ми право відмовити йому у виплаті грошової допомоги при виході в таку відпустку на новому місці роботи? Адже Законом № 889 не встановлено ніяких додаткових умов для надання або ненадання грошової допомоги у разі, якщо держслужбовець бере частину щорічної основної відпустки, і у разі, якщо він у попереднього роботодавця вже отримав за цей рік грошову допомогу до щорічної основної відпустки.

До речі, аналогічне питання, але стосовно матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, прямо і чітко вирішено в Порядку надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, затвердженому постановою КМУ від 08.08.2016 р. № 500 (далі — Порядок № 500).

По-перше, в п. 2 цього Порядку сказано, що державним службовцям матеріальна допомога на соцпобут може надаватися один раз на рік у розмірі середньомісячної зарплати на підставі особистої заяви.

По-друге, положеннями п. 5 цього ж Порядку визначено: держслужбовцям, переведеним з одного державного органу в інший, матеріальна допомога на соцпобут надається за умови, що вони не отримували її на попередньому місці роботи в році, в якому їх було переведено.

Не дивно, що такий же підхід фахівці Мінсоцполітики застосували і до вирішення питання про виплату грошової допомоги до щорічної основної відпустки держслужбовцеві, який переведений з одного держоргану в інший.

Так, у листі, що коментується, вони зазначили: держслужбовець, якого переведено з одного держоргану в інший, має право на отримання грошової допомоги до щорічної основної відпустки тільки раз на рік.

Висновок: Для вирішення питання про виплату грошової допомоги до щорічної основної відпустки на новому місці роботи треба отримати довідку (довільної форми) про те, отримував держслужбовець упродовж року на попередньому місці роботи таку грошову допомогу чи ні.

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі