Теми статей
Обрати теми

«Ургентні» нічні — нараховують «зверху» МЗП

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом МОЗ і Мінсоцполітики від 05.10.2005 р. № 308/519, працівникам медичних установ передбачено два розміри доплати за роботу в нічний час:
— для звичайних працівників, які залучаються до роботи в нічний час, — у розмірі 35 % посадового окладу;
— для працівників «ургентних» відділень, — у розмірі 50 % посадового окладу.
Чи включається доплата за роботу в нічний час для працівників «ургентних» відділень до суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП, чи її нараховувати «зверху» МЗП?

Згідно зі ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці), якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну (годинну) норму праці, нижче за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня МЗП.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, а також премії до святкових та ювілейних дат.

Оплата праці працівників медустанов здійснюється згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом МОЗ та Мінсоцполітики від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Цими Умовами передбачено два розміри доплати за роботу в нічний час:

35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) працівникам (у тому числі водіям санітарних автомобілів, які є у штаті автотранспортних підприємств та інших організацій), що залучаються до роботи в нічний час (п.п. 3.2.1 Умов № 308/519);

50 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) працівникам, зайнятим наданням екстреної, швидкої та невідкладної медичної допомоги (у тому числі водіям санітарних автомобілів швидкої, невідкладної медичної допомоги, які є у штаті автотранспортних підприємств та інших організацій), а також тим, хто працює у відділеннях (палатах) анестезіології та інтенсивної терапії, для новонароджених дітей, у пологових (акушерських) відділеннях (п.п. 3.2.2 Умов № 308/519).

Доплата здійснюється за кожну годину роботи в нічний час. Нагадаємо, що нічним вважається час з 10 години вечора і до 6 години ранку.

Перелік посад і підрозділів, за роботу в яких проводяться доплати за роботу в нічний час, затверджується керівником закладу за погодженням із профспілковим комітетом.

У Законі про оплату праці визначено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховується доплата за роботу в нічний час. При цьому жодних додаткових умов (розмір доплати, вид роботи, що проводиться в нічний час, тощо) для невключення такої доплати немає. Це означає, що

для працівників медичних установ доплата за роботу в нічний час, передбачена п. 3.2 Умов № 308/519 (як у розмірі 35 % посадового окладу, так і в розмірі 50 % посадового окладу), не включається до суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП і відповідно нараховується «зверху» МЗП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі