Теми статей
Обрати теми

Нараховуємо компенсацію за невикористану відпустку після дати звільнення, але в місяці звільнення. Чи застосовується ПСП?

Філіпповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Працівник звільнений 17.02.2017 р. Компенсацію за невикористані дні відпустки нараховано йому 28.02.2017 р., тобто після дати звільнення. Весь період, поки працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем, він користувався правом на звичайну ПСП. Тому до зарплати лютого (що виплачується при звільненні) вона також була застосована. Підкажіть, як тепер бути з ПСП у такій ситуації: застосувати її потрібно було до загальної суми доходу працівника за лютий (з урахуванням компенсації) чи тільки до заробітної плати (як уже було зроблено)?

Спершу зазначимо, що працівнику, який звільняється, роботодавець зобов’язаний нарахувати та виплатити компенсацію за невикористані дні відпустки. У загальному випадку її виплачують безпосередньо в день самого звільнення.

Як у випадку зі звичайною зарплатною виплатою:

— з неї утримують податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО);

— до неї застосовують податкову соціальну пільгу (далі — ПСП), якщо працівник має на неї право і його дохід (у вигляді зарплати) за місяць звільнення не перевищує граничний розмір доходу, що дає право на таку пільгу.

Але що робити, коли з виплатою такої компенсації роботодавець забарився? Як у такому разі утримати ПДФО і застосувати ПСП? Розберемося з усім по черзі.

ПДФО. Перш за все зазначимо, що згідно з п.п. 164.2.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) до загального місячного оподатковуваного доходу включається дохід у вигляді зарплати, нарахованої відповідно до умов трудового договору. При цьому в п.п. 14.1.48 ПКУ зазначено, що зарплата включає:

основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Компенсацію за невикористану відпустку, безперечно, надають у зв’язку з відносинами трудового найму. І крім того, вона є додатковою заробітною платою. Це підтверджує п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати від 13.01.2004 р. № 5. Тому незалежно від того, коли виплатили компенсацію за невикористану відпустку (у час або після звільнення працівника), вона обкладається ПДФО. Крім того, вона включаються до бази обкладення військовим збором (далі — ВЗ), а отже, ВЗ з неї утримується в загальному порядку за ставкою 1,5 %.

Причому нарахована сума компенсації вважатиметься доходом того місяця, в якому вона нарахована.

ПСП. Зауважимо, що ПСП надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податку був звільнений з місця роботи ( п.п. 169.3.4 ПКУ). Тому, враховуючи те, що нарахування компенсації за невикористану відпустку проведено після звільнення працівника, але в місяці його звільнення (останньому податковому періоді), така виплата для цілей застосування ПСП бере участь у порівнянні з граничним розміром доходу за весь місяць звільнення у складі доходу за цей місяць.

Зауважте, якщо таку компенсацію буде нараховано пізніше, ніж у місяці звільнення, наприклад, наступного місяця, то до неї ПСП уже не застосовують.

А тепер увага! Крім остаточного розрахунку з працівником при звільненні у роботодавця є ще один «звільнювально-розрахунковий» обов’язок — здійснити перерахунок сум доходів, нарахованих працівнику, який звільняється, у вигляді заробітної плати, а також утриманого ПДФО і суми наданої ПСП ( пп. 169.4.2 і 169.4.3 ПКУ). Такий перерахунок здійснюється за кожен місяць звітного року до моменту звільнення працівника. Якщо при звільненні працівника роботодавець здійснив такий перерахунок, то в момент нарахування «затриманої» компенсації за невикористану відпустку його варто здійснити повторно. Річ у тім, що при проведенні такого перерахунку уточнюються нараховані та виплачені доходи не тільки за кожен місяць до звільнення, але безпосередньо за відповідний місяць звільнення. Відповідно правильність розрахунку (утримання) ПДФО, наявність підстав для застосування ПСП мають бути перевірені цього місяця повторно, тільки тепер з урахуванням нового нарахування — компенсації за невикористану відпустку.

У результаті проведення такого перерахунку може виявитися недоплата ПДФО щодо цього працівника. Це пов’язане з таким. При звільненні працівника роботодавець до його зарплати застосував ПСП. Але після нарахування «затриманої» компенсації може з’ясуватися, що загальна сума доходу за місяць звільнення в цього працівника перевищила граничний розмір доходу (2240 грн.) для застосування пільги. Тому потрібно буде доутримати ПДФО.

Недоплата стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу працівника, який звільняється, за відповідний місяць ( п.п. 169.4.4 ПКУ). У цьому випадку — за рахунок суми компенсації за невикористану відпустку.

У формі № 1ДФ суму компенсації відображають за той період (квартал), у якому її нараховано. Оскільки компенсація за невикористану відпустку є додатковою заробітною платою, то в розділі I форми № 1ДФ її суму відображають з ознакою доходу «101», тобто в одному рядку із заробітною платою, нарахованою за звітний квартал. Якщо до доходу звільненого працівника протягом звітного кварталу застосовувалася ПСП, то її ознаку потрібно зазначити у графі 8.

Розглянемо ситуацію на умовно-числовому прикладі.

Припустимо, зарплата працівника за відпрацьований час у лютому (на 17.02.2017 р. — 13 роб. дн.) становила 2080 грн. Компенсація за невикористану відпустку, нарахована 28.02.2017 р., — 500 грн.

До зарплати лютого (виплаченої при звільненні) було застосовано звичайну ПСП — 800 грн. При цьому ПДФО становив 230,40 грн. ((2080 – 800псп) х 18 %). «Перший» перерахунок сум доходів, ПДФО і наданої ПСП при звільненні виявився рівним нулю — переплати і недоплати ПДФО не було.

Після нарахування «затриманої» компенсації за невикористану відпустку перерахунок сум доходів, ПДФО і наданої ПСП потрібно здійснити повторно.

Для цього заново перерахуємо загальну суму лютневого доходу:

2080з/п лютого + 500компенсація = 2580 (грн.).

Далі порівняємо її з граничним розміром доходу, що дає право на ПСП (2240 грн.):

2580 > 2240.

Оскільки місячний дохід працівника перевищив межу доходу, що дає право на ПСП, ПДФО потрібно утримати з фактичного доходу, тобто без застосування ПСП:

2580 х 18 % = 464,40 (грн.).

230,40 грн. з цієї суми було вже утримано з доходу працівника, виплаченого при звільненні. Отже, недоплату з ПДФО, що залишилася, у сумі 234 грн. (464,40 - 230,40) роботодавець повинен стягнути з працівника за рахунок суми компенсації за невикористану відпустку.

Крім того, з суми виплачуваної компенсації потрібно утримати військовий збір 1,5 %. Він становитиме 7,50 грн. (500 х 1,5 %).

Сума, яку працівнику необхідно буде видати на руки, становитиме:

500компенсація - 234пдфо - 7,50вз = 258,50 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі