Теми статей
Обрати теми

Перший декрет → Відпустка до 3 років → Другий декрет: розраховуємо допомогу

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною до 3 років (до 29.04.2017 р.), очікує другу дитину. У результаті з 28 лютого 2017 року (на 126 к. дн.) вона йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Чи потрібно переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років, щоб оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Протягом останніх 12 місяців жінка заробітку не мала. Як у такій ситуації їй розраховувати допомогу по вагітності та пологах: виходячи з окладу (6527 грн.) чи двох МЗП (6400 грн.)?

Право на декретну відпустку та допомогу

На практиці нерідкісними бувають випадки, коли жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за одним малюком (до досягнення ним 3 років), приносить роботодавцю листок непрацездатності, що свідчить про появу найближчим часом ще однієї крихітки. Так, у цієї жінки на зміну одній відпустці виникає право на іншу — відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Скажемо одразу: жодних «документально-кадрових оформлень» щодо цього ані їй, ані роботодавцю робити не потрібно. Річ у тім, що незалежно від того, що жінка, перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, вона має право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і відповідно на допомогу по вагітності та пологах (див. ст. 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV, далі — Закон № 1105). Причому на загальних підставах. Причиною всьому — лікарняний лист (копія — у випадку із сумісниками). Його так само, як і у звичайному випадку виходу в декрет, виписують, коли приходить цьому строк (див. п. 6.12 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455). І саме він є «тим самим кадровим документом», на підставі якого жінку відправляють у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Він же є «тим самим документом», на підставі якого призначають і виплачують жінці допомогу по вагітності та пологах.

Що стосується переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років, то чинним законодавством не передбачено перебування у двох соціальних відпустках одночасно. Але й переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років у разі виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами якоюсь додатковою заявою і наказом не потрібно. Вона переривається автоматично — декретним лікарняним листом.

З правом та оформленням розібралися, ідемо далі.

Розрахунок допомоги

Що стосується розрахунку допомоги по вагітності та пологах, то керуватися в цьому випадку слід Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Так-от, згідно з п. 28 цього Порядку:

«Якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку <…> середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, установленої на день настання страхового випадку».

При цьому відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку згідно з п. 4 того самого Порядку якраз належить до таких поважних причин.

За умовами поставленого запитання працівниці надано декретну відпустку з 28.02.2017 р. На весь 12-місячний розрахунковий період (лютий 2016 року — січень 2017 року) у неї припадає відпустка для догляду за дитиною до 3 років. Тобто в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку немає заробітку з поважної причини, що повністю відповідає умовам зазначеного вище пункту Порядку № 1266.

Тому допомогу по вагітності та пологах цій працівниці необхідно розрахувати виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої на момент настання страхового випадку, тобто на лютий 2017 року.

При цьому фактичну середньоденну зарплату за один календарний день визначають шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) ( абз. 8 п. 14 Порядку № 1266).

У цьому випадку фактична середньоденна заробітна плата дорівнює 214,42 грн./к. дн. (6527 грн. : 30,44 к. дн.).

Тепер торкнемося обмежень щодо сум декретних, що встановлені п. 2 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105. Нагадаємо: у цій статті визначено обмеження щодо розміру декретної допомоги для працівниць, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру мають страховий стаж менше шести місяців. Це обмеження полягає в тому, що для таких осіб декретна допомога розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати і не менше розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом у місяці настання страхового випадку.

Проте слід урахувати, що період відпустки для догляду за дитиною до 3 років уключається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (п. 1 ст. 21 Закону № 1105). А це означає, що обмеження декретних «не вище двох МЗП з розрахунку на місяць» на жінок, які йдуть в декретну відпустку з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, не поширюється.

Тому в такій ситуації сума допомоги по вагітності та пологах розраховується виходячи з фактичної середньоденної зарплати.

Сума допомоги по вагітності та пологах становитиме 27016,92 грн. (214,42 грн./к. дн. х 126 к. дн.).

Виплата цієї допомоги, як і у звичайному випадку з декретними, здійснюється з першого дня за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі