Теми статей
Обрати теми

Доплата за завідування бібліотекою: кому і скільки

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи залежить розмір доплати за завідування бібліотекою від того, введено або ні до штату загальноосвітнього навчального закладу посаду бібліотекаря? Яким нормативно-правовим документом слід керуватися при установленні посадового окладу за посадою завідувача бібліотеки у школі?

Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженими наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1205, передбачено: посада завідувача бібліотеки вводиться у школах, що мають 11 і більше класів. При кількості класів 5 — 10 або 25 — 29 вводиться 0,5 посади бібліотекаря, а при кількості 30 і більше класів — 1,0 посади бібліотекаря. При цьому в опорній школі (для обслуговування філій) за наявності у неї не менше чотирьох філій з контингентом 20 і більше учнів у кожній філії додатково вводиться 0,25 посади бібліотекаря.

У Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 81 «Культура та мистецтво», затвердженому наказом Мінкультури від 14.04.2000 р. № 168, вказано: до посадових обов’язків завідувача бібліотеки та бібліотекаря віднесено роботу з формування, обліку, оброблення, організації та зберігання бібліотечних фондів.

В абз. 2 п. 58 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), вказано: за наявності в закладах штатних посад бібліотечних працівників за завідування бібліотекою встановлюється доплата в розмірі 5 — 15 % посадового окладу. Конкретний розмір доплати встановлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом з урахуванням розміру фонду підручників, з яким ведеться робота.

При цьому відповідно до абз. 1 п. 58 Інструкції № 102 у загальноосвітніх навчальних закладах, штатними розписами яких не передбачена посада бібліотекаря, педагогічним та іншим працівникам, які ведуть бібліотечну роботу та роботу з бібліотечним фондом підручників, установлюється доплата за завідування бібліотекою в розмірі 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Тож доплата, яка має назву «за завідування бібліотекою», що встановлюється завідувачу бібліотеки та бібліотекарю, які є штатними працівниками загальноосвітнього навчального закладу, включає оплату як за бібліотечну роботу, так і за роботу з бібліотечним фондом підручників, що є невід’ємною частиною цієї бібліотечної роботи.

Про вказане йдеться у листі МОН від 29.08.2006 р. № 1/9-549, у якому зазначається: при визначенні конкретного розміру доплати «за завідування бібліотекою» (п. 58 Інструкції № 102) бібліотечним працівникам керівником навчального закладу має враховуватись розмір фонду підручників, з яким ведеться робота.

Також у цьому листі повідомляється: зважаючи на особливості визначення розміру посадових окладів завідувачів бібліотек, які є структурними підрозділами навчальних закладів, працівникам, які обіймають у них штатні посади завідувачів бібліотек, установлюється доплата у розмірах, визначених у п. 58 Інструкції № 102, за роботу саме з фондом підручників.

Особливості визначення розміру посадових окладів завідувачів бібліотек шкіл полягають у тому, що бібліотеки є їх структурними підрозділами. Згідно із приміткою 2 до таблиці 4 додатка 2 до наказу Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 посадові оклади завідувачів бібліотек, які є структурними підрозділами установи, підприємства або організації (зокрема, шкільних бібліотек), установлюються на рівні посадових окладів бібліотекарів відповідної категорії, передбачених у таблиці 1 додатка 3 до вказаного наказу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі