Теми статей
Обрати теми

Медстатистик за сумісництвом: визначаємо тарифний розряд і право на надбавку за вислугу років

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
У закладі охорони здоров’я працює працівниця: за основною посадою — медсестрою I кваліфікаційної категорії (має право на надбавку за вислугу років у 20-відсотковому розмірі), за сумісництвом — медичним статистиком на 0,5 ставки. Ця працівниця не має спеціалізації за фахом «Медична статистика». Який тарифний розряд їй необхідно установити як медичному статистику та чи має вона право на надбавку за вислугу років у 20-відсотковому розмірі за цією посадою?

Почнемо з визначення права на надбавку за вислугу років. Для цього звернемося до Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418).

Відповідно до п. 3 цього Порядку надбавка за вислугу років виплачується, зокрема, фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей. Номенклатурою спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою, наведеною у додатку 1 до Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом МОЗ від 23.11.2007 р. № 742, передбачено спеціальність «Медична статистика».

Важливо! Робота на посаді медичного статистика дає право на надбавку за вислугу років.

Отже, у ситуації, що розглядається, медичний статистик — сумісник має право на надбавку за вислугу років у розмірі 20 % посадового окладу (з підвищеннями), тобто з урахуванням уже набутого стажу за посадами, які дають право на надбавку за вислугу років згідно з Порядком № 1418.

Кваліфікаційні вимоги до особи, яка працює на посаді статистика медичного, встановлені у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженому наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. Зокрема, від нього вимагається неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа» та спеціалізація за фахом «Медична статистика».

Отже, медична сестра має право працювати за сумісництвом на посаді статистика медичного, але для присвоєння їй кваліфікаційної категорії на цій посаді необхідно пройти відповідну спеціалізацію за фахом «Медична статистика». За відсутності зазначеної спеціалізації їй встановлюється посадовий оклад медичного статистика без категорії за 6-м тарифним розрядом за Єдиною тарифною сіткою (п.п. 2.2.8 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі