Теми статей
Обрати теми

Лави пільговиків рідшають: хто тепер має право на ПСП

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Підвищили вдвічі «мінімалку». «Відірвали» її від прожиткового мінімуму. І що тепер? Які наслідки? Один з наслідків — зменшення кількості працівників, які мають право на ПСП. Хто зможе скористатися новими розмірами ПСП? Про це й поговоримо.

Зазначимо одразу: Закон № 1791, яким було внесено зміни до ПКУ, норми, що стосуються ПСП, залишив без змін.

Так, норми статті 169 ПКУ, що регулюють порядок застосування і надання ПСП, залишилися в силі. Незмінною залишилася і «прив’язка» розміру ПСП і граничної зарплати, до якої вона застосовується, до ПМПО (з розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року.

ПМПО на 01.01.2017 р. згідно із Законом про Держбюджет-2017 установлено в розмірі 1600 грн. І що нового? — запитаєте ви. І чому це лави пільговиків раптом порідшають? Пропонуємо розібратися в цьому разом.

Підставимо нові цифри, «просіємо через решето» всіх платників податків та підрахуємо пільговиків або «те, що від них залишилося».

Підставляємо нові цифри

Отже, почнемо. З чого? З розрахунків, звичайно. ПМПО у нас на 1 січня 2017 року збільшився порівняно з ПМПО на 1 січня 2016 року. Тому перераховуємо розміри ПСП і граничної зарплати, до якої застосовується ПСП.

Розміри ПСП і граничної зарплати у 2017 році

Вид ПСП (норма ПКУ)

Розмір ПСП, грн.

Граничний розмір зарплати для застосування ПСП, грн.

Звичайна ( п.п. 169.1.1)

800,00 (50 % від ПМПОна 01.01.2017)

2240,00 (ПМПОна 01.01.2017 x 1,4)

Звичайна «на дітей» ( п.п. 169.1.2)

800,00 х к-ть дітей віком до 18 років

Для одного з батьків: 2240,00 х к-ть дітей віком до 18 років. Для другого: 2240,00

Підвищена «на дітей» ( пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3)

1200,00 х к-ть дітей віком до 18 років

Підвищена ( пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3)

1200,00 (150 % від звичайної ПСП)

2240,00

Максимальна ( п.п. 169.1.4)

1600,00 (200 % від звичайної ПСП)

2240,00

А тепер про найцікавіше (або найсумніше). Хто зможе скористатися новими розмірами ПСП?

Звичайна ПСП — хто щасливий володар?

Отже, розмір звичайної ПСП у 2017 році — 800 грн. Начебто значна цифра. Але! Застосовуватися вона може до нарахованої зарплати за місяць у розмірі не вище 2240 грн.

А ось тут якраз і криється причина «порідшання». Річ у тім, що згідно зі ст. 31 Закону про оплату праці державною гарантією є те, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижче за розмір МЗП. А її розмір з 1 січня 2017 року встановлено на рівні 3200 грн.

Це означає, що менше ніж 3200 грн. працівник, який повністю відпрацював місячну норму робочого часу, не отримуватиме. А якщо зарплата працівника, що відпрацював увесь місяць, виявиться менше встановленого законодавчого розміру МЗП, то роботодавець зобов’язаний нарахувати доплату до МЗП.

Звідси висновок: працівникам, які повністю відпрацювали місячну норму, звичайна ПСП починаючи з січня 2017 року не належить. Як бачите, ситуація із застосуванням ПСП змінилася і абсолютно кардинально.

Запитання напрошується саме собою. Якщо навіть особи, які отримують на сьогодні зарплату на рівні МЗП, тепер не можуть скористатися правом на застосування до свого доходу ПСП, то хто ж тоді взагалі має право нею скористатися у 2017 році?

Назвемо їх «імена»:

1. Право на звичайну ПСП у 2017 році можуть мати основні працівники, які за місяць відпрацювали 0,7 і менше встановленої місячної норми робочого часу. До них належать працівники, які працюють на умовах неповного робочого тижня або неповного робочого дня, а також працівники, які з інших причин відпрацювали неповний місяць (частину місяця перебували у відпустці за свій рахунок, унаслідок прогулів тощо, і за цю частину місяця їм не нараховувалися жодні виплати). До речі, до числа «щасливих» претендентів на ПСП можуть також потрапити й ті основні працівники, які працюють на повну ставку, але у звітному місяці хворіли. Як ми знаємо, лікарняні включаються до поняття «зарплата» для цілей оподаткування. Вони оплачуються в розмірі 50 %, 60 %, 70 % і 100 % середньої зарплати. Тому основні працівники з невеликим страховим стажем у деяких випадках зможуть претендувати на звичайну ПСП.

2. Крім того, на звання «правовласників» звичайної ПСП претендують зовнішні сумісники. Адже вони працюють на умовах неповного робочого часу. А це означає, що їх зарплата може бути не менше МЗП, визначеної пропорційно відпрацьованому часу. Так, зовнішній сумісник, який працює півдня, не може отримувати зарплату менше 1600 грн. (3200 x 0,5).

Виходить, якщо раніше зовнішні сумісники своїм правом на ПСП користувалися переважно за основним місцем роботи (якщо рівень доходу дозволяв користуватися такою пільгою), то з нового року пріоритети місця застосування ПСП (за основним місцем роботи або за сумісництвом) варто переглянути.

ПСП на «дітей» — лави пільговиків теж порідшали

Тепер обговоримо право на ПСП на «дітей».

Для платників податків, які мають двох і більше дітей ( п.п. 169.1.2 ПКУ); є одинокою матір’ю (батьком) / вдовою (вдівцем) / опікуном, піклувальником або які утримують дитину-інваліда ( пп. «а», «б» п.п. 169.1.3 ПКУ), передбачено можливість скористатися пільгою в розмірі, що дорівнює 100 та/або 150 % від суми звичайної ПСП, з розрахунку на кожну дитину (відповідно). Крім того, право на застосування ПСП виникає у працівника, якщо його зарплата, нарахована за місяць, не перевищує граничний розмір доходу, установлений п.п. 169.4.1 ПКУ (ср. ). Як ми вже з’ясували, ця цифра у 2017 році становить 2240 грн. При цьому граничний розмір зарплати, що дає право на застосування ПСП «на дітей» (одному з батьків), визначається кратно кількості дітей.

Чи збереглася можливість у таких осіб скористатися своїм правом на ПСП «на дітей» у світлі останніх подій? Давайте перевіримо.

Як ми вже зрозуміли, уся «сіль» — у граничній сумі зарплати, до якої може застосовуватися ПСП.

Спочатку розглянемо звичайну ПСП «на дітей». Як і раніше, вона надається тим батькам, у яких двоє і більше дітей. Батьки однієї дитини, що живе в повній сім’ї, як і раніше, можуть претендувати тільки на звичайну ПСП. Про неї ми говорили вище.

Головною умовою для отримання звичайної ПСП «на дітей» для батьків, які мають двох і більше дітей, є те, щоб їх нарахована зарплата не перевищувала певної межі. Для одного з батьків (на їх вибір) ця межа визначається кратно кількості дітей (2240 грн. x кількість дітей), а для другого — 2240 грн.

І що ми бачимо? Той з батьків, який працює і в якого граничний розмір зарплати буде визначено на рівні 2240 грн., зможе претендувати на ПСП на двох і більше дітей (800 x 2 = 1600 грн., 800 x 3 = 2400 грн. тощо), тільки якщо його зарплата за місяць буде менше 2240 грн. А це в нинішніх умовах установленої МЗП на рівні 3200 грн. можливо тільки в разі, якщо працівник працює на умовах неповного робочого часу. Ну і у виняткових випадках, про які ми говорили вище, при розгляді права працівників на звичайну ПСП.

Інший з батьків, який працює і в якого граничний розмір зарплати буде визначено кратно кількості дітей (2240 грн. x кількість дітей), звичайно ж, перебуває в більш виграшному становищі. Так, за наявності двох дітей граничний розмір зарплати становитиме 4480 грн., за наявності трьох дітей — 6720 грн.

Відповідно, у такому разі у працюючого батька (матері) є шанс, що його (її) нарахована зарплата «впишеться» в цю межу. І він (вона) залишиться і цього року щасливим володарем ПСП «на дітей».

Тепер розглянемо підвищену ПСП «на дітей» (1200 грн. з розрахунку на кожну дитину). Нагадаємо, що на неї претендують такі категорії працівників:

1) одинока мати (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник — з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ);

2) особи, які утримують дитину-інваліда, — з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Одразу зауважимо: якщо зазначені категорії платників податків мають одну дитину, на яку й належить ПСП, то все сумно. Що один, що другий з батьків, опікун, піклувальник (у разі, якщо претендують на підвищену ПСП «на дітей» обоє з батьків) можуть і не потрапити до кола пільговиків. Адже для них граничний розмір зарплати, до якої може застосовуватися ПСП, дорівнює 2240 грн. А це менше, ніж розмір МЗП за місяць. Тому тільки батьки, які працюють на неповний робочий час, з однією дитиною зможуть претендувати на підвищену ПСП «на дітей». Особливо шкода у зв’язку з цим сім’ю з однією дитиною-інвалідом! До їх зарплати не застосовуватиметься ПСП, якщо обидва працюючі батьки отримують зарплату по 3200 грн. і вище ☹.

У разі, якщо зазначені вище пільговики мають декілька дітей віком до 18 років, то їх шанси на отримання права на ПСП підвищуються. Один з батьків (опікунів, піклувальників) отримує право на збільшення кратно кількості дітей граничної зарплати, до якої застосовується ПСП. А це означає, що може бути саме його зарплата потрапить до цієї межі. Інший же з батьків (опікун, піклувальник), який працює на умовах повного робочого часу, право на ПСП втратить.

Висновок, на жаль, не втішний: лави батьків, які мали право на ПСП «на дітей», теж порідшали.

Підвищена та максимальна ПСП — хто користуватиметься?

Уже зрозуміло, що висновки щодо застосування як максимальної, так і підвищеної ПСП будуть ідентичними. Але все ж таки наведемо в таблиці працівників, які формально можуть скористатися правом на підвищену і максимальну ПСП. А що виявиться насправді — розповімо нижче.

Підвищена ПСП

П.п. 169.1.3 ПКУ

Категорія платників податку

З 01.01.2017 р.

розмір ПСП, грн. (150 % від звичайної ПСП = 800 х 150 %)

граничний розмір зарплати, грн. (ПМПО х 1,4 = 1600 х 1,4)

«в»

Особа, віднесена до 1 або 2 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, уключаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

1200,00

2240,00

«г»

Особа, яке є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад’юнктом

1200,00

2240,00

«ґ»

Інваліди I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільгу яким зазначено в п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ (див. наступну таблицю)

1200,00

2240,00

«д»

Особа, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, уключаючи журналістів

1200,00

2240,00

«е»

Учасник бойових дій на території інших країн в період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону № 3551

1200,00

2240,00

Максимальна ПСП

П.п. 169.1.4 ПКУ

Категорія платників податку

З 01.01.2017 р.

розмір ПСП, грн.

граничний розмір зарплати, грн.

«а»

Платник податків, який є Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями «За відвагу»

1600,00

2240,00

«б»

Платник податків, який є учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка на той час працювала в тилу, і інвалідом I і II груп з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551

1600,00

2240,00

«в»

Колишній в’язень концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни. Особа, визнана репресованою або реабілітованою

1600,00

2240,00

«г»

Особа, яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або окупованих фашистською Німеччиною та її союзниками

1600,00

2240,00

«ґ»

Особа, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року

1600,00

2240,00

Який висновок? Та такий самий, як зі звичайною ПСП. Сумний. Скористатися правом на підвищену і максимальну ПСП зможуть тільки ті, в кого заробітна плата за місяць виявиться 2240 грн. і менше. Тобто, враховуючи той факт, що заробітна плата працівника, який відпрацював повну норму робочого часу, згідно зі ст. 95 КЗпП і ст. 31 Закону про оплату праці у принципі не може бути таких розмірів, виходить, що на підвищену і максимальну ПСП претендентів практично не залишилося.

Серед претендентів, які залишилися, тільки працівники, які відпрацювали 0,7 і менше місячної норми робочого часу, — УСЕ!

Відзначимо, що працівникам, які в 2017 році втратили право на ПСП у зв’язку з тим, що їх зарплата перевищує граничний розмір, заяву про відмову від ПСП писати не потрібно. Але! Якщо працівник вирішив змінити місце застосування ПСП, то без заяви не обійтись.

Ну що ж, ось ми й дісталися кінця... Ой, точніше початку нашого Нового податкового періоду. Які перспективи? Хотілося б сказати, що радісні. Але ми вас не обманюватимемо. У межах сьогоднішньої статті, присвяченої ПСП, ми з’ясували, що «радості» якось замало. Ті «крихти», що «вціліли» з армії пільговиків, — «курям на сміх»:

1) особи, які не повністю відпрацювали місячну норму робочого часу, нарахована зарплата (у тому числі лікарняні та відпускні) яких за місяць не перевищує 2240 грн.;

2) один з батьків, які мають двох і більше за дітей, який скористався правом на збільшення граничної зарплати кратно кількості дітей.

Так, список невеликий! Ну що ж, закон є закон — працюємо в нових умовах.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ ТА СКОРОЧЕННЯ

КЗпПКодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

ПКУПодатковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про Держбюджет-2017Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 р. № 1801-VIII.

Закон № 1791Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 р. № 1791-VIII.

Закон про оплату праціЗакон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон № 3551Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

ПСП — податкова соціальна пільга.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

ПМПО — прожитковий мінімум для працездатних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі