Теми статей
Обрати теми

Про розрахунок суми компенсації за невикористану відпустку у разі звільнення злісного прогульника

Міністерство соціальної політики України
Лист від 01.12.2016 р. № 1624/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо обчислення середньої заробітної плати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), для виплати компенсації за невикористані дні відпустки при звільненні працівника у випадку, коли протягом року він не з’являвся на роботі, та повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати виплата компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки.

Згідно з частиною першою статті 24 Закону України «Про відпустки» у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи.

Виходячи із змісту листа, працівник має 30 календарних днів не використаної відпустки за період до прогулу і роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові компенсацію за дні невикористаної відпустки в день його звільнення.

Оскільки протягом 12 розрахункових місяців працівник не мав заробітку (прогул протягом року), то нарахування має здійснюватись з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Іншого порядку розрахунку середньої заробітної плати немає.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

12 місяців розрахункового періоду — прогул: як обчислювати компенсацію при звільненні?

Спершу зауважимо, що порядок виплати компенсації за невикористану відпустку при звільненні регламентований ст. 83 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) і ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Відповідно до цих статей працівник при звільненні повинен отримати компенсацію за дні невикористаної відпустки. Щодо її надання у нас і виникло запитання, оскільки з’ясувалося, що не усе так однозначно в наданні такої компенсації і в розрахунку її суми у разі, якщо в розрахунковому періоді немає заробітку у зв’язку з прогулом працівника.

Нагадаємо: розрахунок середньої зарплати для нарахування суми компенсації за невикористані дні відпустки здійснюється згідно з нормами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). І згідно з п. 2 цього Порядку цей розрахунок здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю звільнення. У той же час стосовно осіб, у яких за останні 12 місяців роботи не було виплат, абз. 3 п. 4 цього Порядку наголошує:

Цитата «В інших випадках, коли нарахування проводяться виходячи із середньої заробітної плати, працівник не мав заробітку, не з вини працівника, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.»

Звертаємо вашу увагу на фразу «працівник не мав заробітку не з вини працівника». Через це формулювання, як кажуть, й увесь «сир-бір».

Як розраховувати компенсацію за невикористану щорічну відпустку, якщо у працівника в розрахунковому періоді, що передував звільненню, не було заробітку через прогул?

Як ви розумієте, поняття «прогул» і «не з вини працівника» явно несумісні. Сам факт прогулу впродовж року підтверджує провину працівника у відсутності за цей період заробітку. З чого робимо висновок: керуватися цією нормою Порядку № 100 для розрахунку середньоденної зарплати відносно осіб, у яких за останні 12 місяців роботи не було виплат унаслідок прогулу, не можна! А інших варіантів, як рахувати середньоденну зарплату в таких випадках, Порядком № 100 не передбачено.

За роз’ясненнями, як нараховувати компенсацію в цій ситуації, ми звернулися до Мінсоцполітики.

Що нам відповіли? Міністерство у своєму листі пропонує як вихід із цієї ситуації нараховувати компенсацію виходячи з тарифної ставки, посадового окладу, пояснюючи це тим, що іншого порядку розрахунку середньоденної заробітної плати немає.

Таким чином, у разі звільнення працівник має право на отримання компенсації за невикористану відпустку.

Увага! Компенсація за невикористану відпустку надається працівникові незалежно від причин звільнення.

При цьому підкреслимо, що період прогулу не входить до стажу, який надає право на щорічну відпустку, і за цей період компенсація не нараховується. Але якщо за відпрацьований до прогулу період працівник має невикористану відпустку, то роботодавець при звільненні повинен виплатити за ці дні компенсацію.

Висновок! Якщо упродовж 12 місяців розрахункового періоду працівник не мав заробітку через прогул, то суму компенсації йому треба розраховувати виходячи зі встановленої в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

А як же можна розрахувати суму компенсації за невикористану відпустку в цьому випадку?

Нічого не залишається, як використати такий алгоритм розрахунку*:

* Саме такий алгоритм розрахунку середньоденної зарплати виходячи з посадового окладу представлено в консультації фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2011, № 23, с. 22. — Прим. ред.

1. Тарифну ставку (посадовий оклад) множать на умовні 12 місяців розрахункового періоду.

2. Умовний дохід за розрахунковий період (оклад х 12) ділять на кількість календарних днів такого періоду, зменшивши їх на святкові і неробочі дні згідно зі ст. 73 КЗпП.

Якщо працівникові трудовим договором встановлено неповний робочий час, то в розрахунку використовують не повний посадовий оклад, а його частину*.

Закріпимо викладене в цифрах.

Приклад. Працівник більше року не з’являвся на роботі. За цей час йому оформлено прогул. 12 січня 2017 року він звільнений за п. 4 ст. 40 КЗпП. У свою чергу, роботодавець повинен нарахувати йому компенсацію за 30 календарних днів щорічної відпустки за відпрацьований до прогулу період. Оклад працівника на момент звільнення згідно зі штатним розписом складає 2700 грн.

Визначимо середньоденну зарплату:

2700 грн. х 12 міс. : (366 к. дн. у 2016 році - 10 к. дн. свят у 2016 році) = 91,01 грн.

Сума компенсації за невикористану відпустку складе:

91,01 грн. х 30 к. дн. невикористаної відпустки = 2730,30 грн.

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі