Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо середню зарплату працівнику-новачку: як врахувати премію

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Працівницю прийнято на роботу 10 жовтня 2016 року. З 19.12.2016 р. по 23.12.2016 р. її направляють у службове відрядження тривалістю 5 робочих днів. Як розрахувати середню зарплату для оплати відрядження такій працівниці, якщо в листопаді їй було нараховано щомісячну премію за підсумками роботи за жовтень 2016 року?

Гарантії та компенсації при службових відрядженнях прописано у ст. 121 КЗпП. Там же зазначено й порядок оплати праці за період перебування у відрядженні. Так, оплата праці за виконану роботу відряджених працівників (не держслужбовців) здійснюється згідно з умовами, визначеними у трудовому або колективному договорі, і розмір такої оплати не може бути менше середнього заробітку.

Це означає, що для визначення суми зарплати за період відрядження необхідно розрахувати денний та середньоденний заробіток і порівняти їх*. Зупинятися на всіх подробицях обчислення денного та середньоденного заробітку не будемо. Розповімо тільки про те, як уключити щомісячну премію до розрахунку середньоденної зарплати.

* Про порядок оплати періоду відрядження можна дізнатися в «ОП», 2016, № 19, с. 5 і 10. — Прим. ред.

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, регламентовано, що премії включають до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю нарахування зарплати.

При цьому премії, винагороди та інші заохочувальні виплати при розрахунку середньої зарплати за останні 2 календарні місяці враховують пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді. Це правило застосовують, якщо число днів у розрахунковому періоді відпрацьоване не повністю.

Зверніть увагу: якщо місячні премії виплачують місяць у місяць (у поточному місяці за поточний місяць) і вони вже обчислені пропорційно відпрацьованому часу, то їх суми включають до заробітку у фактично нарахованому розмірі. При цьому не важливо: повністю відпрацьовано дні в розрахунковому періоді чи ні.

Якщо ж премія виплачується в поточному місяці за попередній або у фіксованому розмірі, а число робочих днів розрахункового періоду відпрацьовано не повністю, то при розрахунку середньої заробітної плати за останні 2 місяці застосовують зазначене правило, а саме такі премії враховують пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді**.

** Таке роз’яснення було представлено в листах Мінсоцполітики від 21.08.2009 р. № 506/13/84-09, від 18.04.2012 р. № 283/13/155-12 // «ОП», 2012, № 15, с. 3 і від 06.08.2014 р. № 1126/13/84-14 // «ОП», 2014, № 18, с. 5. — Прим. ред.

Особливість ситуації, наведеної в запитанні, полягає в тому, що у працівниці немає повністю відпрацьованих 2 місяців. У цьому випадку середню зарплату їй розраховують виходячи з виплат за фактично відпрацьований час, а саме за фактично відпрацьовані дні жовтня та листопада***.

*** Див. лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1537/13/84-16. — Прим. ред.

Виникає запитання: чи буде період роботи з 10 жовтня (день прийняття на роботу) по 30 листопада вважатися повністю відпрацьованим, тобто враховуватиметься «індивідуальний» графік працівниці, початок якого припадає на перший день роботи? Чи для правильного включення премії до розрахунку середньої зарплати повністю відпрацьованим періодом є всі дні, передбачені графіком роботи установи (підприємства, організації)?

Важливо! Для включення премії до розрахунку середньої зарплати враховуйте індивідуальний графік працівника.

У цьому випадку за графіком для новоприйнятої працівниці їй необхідно відпрацювати:

— у жовтні — 15 робочих днів;

— у листопаді — 22 робочих дні.

Якщо ці дні будуть відпрацьовані повністю, то премія до розрахунку середньої зарплати включатиметься повністю. Якщо не всі ці дні будуть відпрацьовані, то премію, нараховану в листопаді за підсумками роботи жовтня, треба включити до розрахунку пропорційно відпрацьованому часу з урахуванням графіка роботи для цієї працівниці.

Припустимо, що посадовий оклад працівниці становить 2200 грн. У розрахунковому періоді їй нараховано зарплату в сумі 4180 грн., у тому числі:

— за жовтень: 1650 грн. (2200 грн. : 20 роб. дн. х 15 роб. дн.);

— за листопад: 2530 грн. (оклад за відпрацьований час — 2200 грн., премія за підсумками роботи за жовтень — 330 грн. (1650 грн. х 20 %)).

У розрахунковому періоді (жовтень — листопад) працівниця відпрацювала всі дні, передбачені її графіком роботи, що починається з дня прийняття на роботу. Тому премію, нараховану в розрахунковому періоді, треба включити до розрахунку середньої зарплати повністю.

Середньоденна зарплата становитиме:

4180 грн. : 37 роб. дн. = 112,97 грн.,

де 4180 — зарплата, нарахована з 10 жовтня по 30 листопада 2016 року;

37 — кількість відпрацьованих днів у розрахунковому періоді.

Урахуйте, якщо в періоді з 10 жовтня по 30 листопада 2016 року працівниця відпрацювала не всі дні, то премію слід уключати до розрахунку середньоденної зарплати пропорційно відпрацьованим дням. Для цього суму премії треба поділити на число робочих днів за графіком роботи для цієї працівниці (37 к. дн.) і помножити на кількість фактично відпрацьованих днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі