Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Працівники Центрів СССДМ отримали надбавку за стаж роботи

Уряд постановою від 21.06.2017 р. № 435 установив надбавку за стаж роботи працівникам центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Як заявили чиновники, встановлення надбавки до заробітної плати сприятиме соціальній захищеності працівників вказаних центрів, забезпеченню стабільності і послідовності соціальної роботи на місцевому рівні і запобіганню плинності кадрів у цій сфері.

Зокрема, керівники центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, їх заступники, керівники структурних підрозділів за основним видом діяльності і фахівці із соціальної роботи отримали надбавку до окладу залежно від стажу роботи в наступних розмірах: більше 3 років — 10 %; більше 10 років — 20 %; більше 20 років — 30 %.

Механізм нарахування і виплати надбавки визначений відповідним Порядком. Так, установлено:

— періоди, які включають до стажу роботи для виплати надбавки (п. 3);

— надбавку виплачують з дня прийому на роботу у разі наявності стажу роботи, що надає на неї право. Надбавку виплачують за фактично відпрацьований час тільки за основним місцем роботи, сумісникам — не встановлюють (п. 5);

— працівникам, у яких право на нарахування або підвищення розміру надбавки виникло упродовж календарного місяця, таку надбавку нараховують з початку наступного місяця (п. 7).

Постанова № 435 набула чинності 30.06.2017 р. (опублікована в газеті «Урядовий кур’єр», № 119, 30.06.2017 р.).

За усними роз’ясненнями фахівців Мінсоцполітики: тим працівникам, у яких станом на 30.06.2017 р. є необхідний стаж роботи, таку надбавку нарахують з 30 червня. Тим працівникам, у яких починаючи з 30.06.2017 р. і далі уперше виникає право на надбавку (стаж більше 3 років) або ж на більш високий розмір, — надбавку у відповідному розмірі встановлять вже з початку наступного місяця, наприклад, з 1 липня 2017 року.

Як розрахувати середній заробіток в ОМС у зв’язку зі збільшенням окладів

З 26 травня 2017 року посадовим особам і службовцям усіх місцевих рад збільшили посадові оклади: Урядом у новій редакції викладені схеми окладів, наведені в додатках 48 — 55 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268. Це сталося завдяки постанові КМУ від 24.05.2017 р. № 353 (документ і коментар до неї фахівця Мінсоцполітики див. у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 21, с. 3).

При цьому для працівників сільських і селищних рад є особливості. Зокрема, згідно з постановою № 353 з 26.05.2017 р. у сільських і селищних радах, їх виконавчих органах (які не увійшли до складу ОТГ):

керівним працівникам (головам, їх заступникам і іншим керівним працівникам) і спеціалістам апарату рад збільшили посадові оклади (нова редакція додатка 54 до постанови № 268) і відновили право на встановлення надбавки за високі досягнення в праці або за виконання особливо важливої роботи (виключений абз. 3 п.п. «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268);

службовцям апарату рад (наприклад, касир, діловод, секретар керівника, завідувач військово-облікового бюро і т. д.) — збільшили посадові оклади (нова редакція додатка 55 до постанови № 268).

Виходячи з вищевикладеного, фахівці Мінсоцполітики роблять висновок про те, що з 26.05.2017 р. для керівних працівників і спеціалістів сільських і селищних рад відбулася зміна структури зарплати з одночасним підвищенням окладів. А саме: серед складових зарплати з’явилася нова можлива виплата — надбавка за високі досягнення в праці або за виконання особливо важливої роботи (надбавку встановлюють згідно з п.п. «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268). Тому для них застосовуємо особливий порядок розрахунку середньої зарплати, передбачений абз. 7 та 8 п. 2 Порядку № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Зокрема, з розрахункового періоду слід виключити період до 26.05.2017 р., а середню зарплату розраховувати за виплатами, встановленими працівникові згідно з новими умовами оплати праці, тобто з 26.05.2017 р. Конкретні приклади розрахунку див. у консультації фахівця Мінсоцполітики «Сільські і селищні ради: розраховуємо відпускні і матдопомогу в травні — липні 2017 року» («Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 24, с. 24).

Що стосується інших рад (обласні, міські, районні тощо), то у них тільки підвищилися оклади, інші виплати на законодавчому рівні не додані і не скасовані. Тобто при обчисленні відпускних (оплати відрядження, розрахунку середнього «військового» заробітку і т. д.) слід застосовувати коефіцієнти коригування у зв’язку з підвищенням окладів.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі