№13

Оплата праці, липень, 2017/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Про індексацію заробітної плати працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС Лист від 12.06.2017 р. № 49/0/66-17
  • Індексуємо «бюджетну» зарплату: що врахувати Правильно визначити «базовий» місяць — зробити перший крок на шляху індексації зарплати. Коли в працеоплатному житті працівників стоїть «тиша та гладінь», упоратися з індексацією бухгалтерові допомагає Порядок № 1078. Проте практика підкидає нестандартні ситуації, які можна побачити «під різним кутом». Як вирішити такі проблеми для працівників бюджетних установ, що врахувати і як трактувати окремі норми? На гарячі запитання індексації відповідає фахівець Мінсоцполітики.
  • Працівник-сумісник: як індексувати його зарплату Трудовим законодавством працівникові дозволено укладати більше одного трудового договору. При цьому працівник-сумісник користується такими ж правами, як і основний працівник. Виходить, що і на роботі за сумісництвом він також має право на індексацію своєї зарплати. Але не усе так просто. Закон про індексацію і Порядок проведення індексації висувають особливі вимоги і правила при індексації зарплати сумісника. Як застосувати їх на практиці — дізнаєтеся з сьогоднішньої консультації.
  • Обираємо «базовий» місяць правильно З чого починається зарплатна індексація? Передусім треба правильно визначити «базовий» місяць. Про особливості його вибору й розповімо у цій статті.
  • Визначаємо суму індексації: на що звернути увагу бухгалтеру Отже, з «базовим» місяцем визначилися. Що робити бухгалтерові далі? Розрахувати суму індексації. Сума поточної індексації залежить передусім від коефіцієнта індексації. Його розраховують за певним алгоритмом, який іноді сильно заплутує бухгалтера при його обчисленні. Підкреслимо: ми щомісячно публікуємо готові коефіцієнти індексації для різних «базових» місяців. Тому морочитися з його обчисленням не потрібно. Наприклад, таблицю з коефіцієнтами індексації зарплати за липень 2017 року для «базових» місяців, починаючи з 2015 року, ви знайдете на с. 28 цього номера. А ось із розрахунком суми індексації в різних ситуаціях бувають певні труднощі. Але ви їх подолаєте за допомогою цієї статті.
  • Індексуємо зарплату за липень 2017 року Індексація зарплати — це обов’язок роботодавця. Основними нормативно-правовими документами, які регламентують порядок проведення індексації, є Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII і Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Нагадаємо, що останні зміни в цей Порядок були внесені постановами КМУ від 15.12.2015 р. № 1013 (див. «ОП», 2015, № 24, с. 3) і від 11.02.2016 р. № 77 (див. «ОП», 2016, № 5, с. 3). Ними були істотно підкориговані деякі основні правила індексації зарплати. Детальніше ознайомитися з ними ви можете в «ОП», 2015, № 24, с. 9; 2016, № 2, с. 4 і 6; 2017, № 2, с. 20.
  • Вихідна допомога працівникові — чорнобильцю 1 категорії: (3 + 1) чи тільки 3? Працівник (сторож) є особою, постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка віднесена до 1 категорії. З 4 липня 2017 року разом з іншими працівниками підприємства він буде звільнений у зв’язку із скороченням штату (ч. 1 ст. 40 КЗпП). Відповідно до норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII чорнобильцям при звільненні належить виплачувати допомогу у трикратному розмірі середньомісячної зарплати. А відповідно до ст. 44 КЗпП особам, звільненим на підставі ч. 1 ст. 40 КЗпП, вихідна допомога повинна виплачуватися у розмірі однієї середньомісячної зарплати. Підкажіть, як повинна виплачуватися вихідна допомога працівникові — чорнобильцю 1 категорії: на підставі обох законодавчих документів чи тільки одного — Закону № 796?
  • Заступник директора гімназії + учитель: чи виплачувати доплату за класне керівництво Заступник директора гімназії у цьому ж навчальному закладі веде викладацьку роботу (учитель історії). Чи допустимо його призначити класним керівником і виплачувати доплату за класне керівництво?
  • Коефіцієнти для коригування зарплати при виході у відпустку в липні 2017 року (оклади за ЄТС)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі