Теми статей
Обрати теми

Про індексацію заробітної плати працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС

Міністерство соціальної політики України
Лист від 12.06.2017 р. № 49/0/66-17

Департамент стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України щодо індексації заробітної плати повідомляє.

Пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами) (далі — Порядок) визначено, що у місяці, в якому відбувається підвищення тарифних ставок (окладів), значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. № 1037 «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» підвищено розміри посадових окладів працівників 2 — 25 тарифних розрядів. Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації розпочалося з лютого 2017 року.

Також зазначеною постановою визначено, що в штатному розписі бюджетних установ з 1 січня 2017 року мають бути встановлені нові розміри посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), визначених виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Тобто вимога про встановлення нових розмірів посадових окладів стосується всіх без винятку працівників, зокрема і тих, кому встановлено І тарифний розряд у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Крім того, з січня 2017 року запроваджено новий механізм визначення мінімальної заробітної плати і встановлено її розмір 3200 гривень.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення єдиних підходів при розрахунку сум індексації, для всіх розрядів Єдиної тарифної сітки індекс споживчих цін розраховується з лютого 2017 року.

Право на індексацію відбувається у червні 2017 року на 3,7 %, оскільки індекс споживчих цін за лютий — квітень 2017 року перевищив встановлений поріг індексації (103 %) і становив 103,7 % (101,0 х 1,018 х 1,009).

Що стосується визначення суми доходу, яка підлягає індексації, то пунктом 2 Порядку визначено, що індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Згідно з пунктом 4 Порядку заробітна плата індексується у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, який з травня 2017 року становить 1684 гривні.

Отже, сума індексації у червні 2017 року має становити 62,31 грн (1684 х 3,7 %).

Також повідомляємо, що частиною другою статті 31 Закону України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» (із змінами) визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 31 вищевказаного Закону, у тому числі сума індексації, мають враховуватись до розміру мінімальної заробітної плати (3200 гривень)*.

* Див. також консультацію фахівця Мінсоцполітики «Індексуємо бюджетну зарплату: що врахувати». — Прим. ред.

Директор Департаменту стратегічного планування та аналізу Н. Підлужна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі