Теми статей
Обрати теми

Заступник директора гімназії + учитель: чи виплачувати доплату за класне керівництво

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Заступник директора гімназії у цьому ж навчальному закладі веде викладацьку роботу (учитель історії). Чи допустимо його призначити класним керівником і виплачувати доплату за класне керівництво?

Відповідно до пп. 2.1 та 2.2 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН від 06.09.2000 р. № 434, обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту та здійснює педагогічну діяльність, за його згодою.

Згідно з п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу в цьому ж закладі у передбачених цим пунктом обсягах. За визначену норму годин оплата проводиться понад основний посадовий оклад у порядку, передбаченому для учителів, — за тарифікацією.

Отже, заступник керівника навчального закладу, який веде навчальні години у цьому ж закладі, виконує (крім обов’язків керівного працівника) й посадові обов’язки учителя.

У п. 36 Інструкції № 102 вказано: учителям та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів провадиться додаткова оплата за класне керівництво. Тобто учителям за класне керівництво провадиться додаткова оплата.

Підпунктом 6.3.5 Галузевої угоди між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки, яка є нормативним актом соціального партнерства, передбачено: керівним працівникам навчальних закладів, які виконують на підставі норм чинного законодавства викладацьку роботу, за умови покладення на них у випадках виробничої необхідності обов’язків класних керівників, необхідно здійснювати відповідні доплати.

При цьому у п. 1.4 цієї Угоди вказано, що її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Висновок: Заступнику директора гімназії, який веде викладацьку роботу, за виконання обов’язків класного керівника необхідно встановити доплату у розмірі, передбаченому п. 36 Інструкції № 102.

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ

На нашу думку, позиція фахівця ЦК Профспілки працівників освіти і науки України має право на існування. На підтримку цієї позиції «освітянської» Профспілки хотілося б мати і роз’яснення МОН, але їх зараз немає. У листі від 27.11.2015 р. № 1/11-17228 МОН лише констатує: доплата за класне керівництво не встановлюється керівним працівникам. Але це й так застережено у самій нормі п. 36 Інструкції № 102. Між тим МОН не висловлювалося з приводу виплати доплати за класне керівництво у ситуації, коли керівний працівник навчального закладу ще і викладає у цьому ж закладі.

Дивіться, Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН від 06.09.2000 р. № 434, не містить заборони про покладання обов’язків класного керівника на учителя, який за основною посадою є керівним працівником цього навчального закладу.

У п. 36 Інструкції № 102 вказано, що учителям та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів провадиться додаткова оплата за класне керівництво. Тобто однозначно доплата за класне керівництво не належить за посадами керівних працівників (у тому числі за посадою заступника директора гімназії) навчальних закладів. Проте у ситуації, наведеній у консультації, заступник директора гімназії ще й викладає у цьому ж закладі. Тож, вважаємо, такому педагогу саме як учителю допустимо виплачувати доплату за класне керівництво (від ставки заробітної плати вчителя).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі