Теми статей
Обрати теми

Щорічну відпустку з вихідного дня надавати допустимо!

Олена УСЕНКО, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Згідно з графіком відпусток навчального закладу педагогічному працівникові надана щорічна основна відпустка тривалістю 56 календарних днів з 01.07.2017 р. При цьому перший день цієї відпустки (01.07.2017 р.) припав на вихідний день — суботу. Чи правомірно надавати щорічну основну відпустку з вихідного дня? Як визначити період цієї відпустки? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)

У ч. 1 ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96) вказано:

«Тривалість відпусток визначається цим Законом, іншими законами та іншими нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів і графіків роботи розраховується в календарних днях».

Як бачимо, законодавством про відпустки приписано визначати тривалість усіх відпусток (у тому числі щорічних) виключно в календарних днях. При цьому прив’язки до того, що початок такого (чи іншого) виду відпустки має припадати виключно на робочий день, немає.

Увага! Перший день щорічної відпустки може припадати на вихідний (святковий, неробочий) день.

Наскільки це доцільно, вирішують між собою працівник і роботодавець в індивідуальному порядку, як правило, при складанні графіка відпусток.

Оскільки у випадку, що розглядається, йдеться про надання щорічної відпустки з вихідного дня згідно з графіком відпусток, вважається, що усі узгоджувальні процедури з приводу періоду такої відпустки дотримані. Отже, у цьому випадку порушення не вбачається.

При цьому до ситуації, наведеної в запитанні, також застосовна норма ч. 2 ст. 5 Закону № 504/96: святкові та неробочі дні ( ст. 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток і соціальної додаткової відпустки на дітей ( ст. 19 цього Закону), не враховуються*.

* Детальніше про застосування цієї норми ми розповідали в спецвипуску «ОП», 2017, № 12/1, с. 29. — Прим. ред.

У випадку, що розглядається, щорічна основна відпустка починається з 01.07.2017 р. Відраховуємо 56 календарних днів цієї відпустки від 01.07.2017 р. Закінчення строку припадає на 25.08.2017 р. При цьому на період з 01.07.2017 р. по 25.08.2017 р. припадає один святковий день — 24.08.2017 р. (День незалежності України).

Оскільки святкові дні не враховуються при визначенні тривалості щорічної основної відпустки, то період цієї відпустки продовжується на один день. Отже, період щорічної основної відпустки педагогічного працівника — з 01.07.2017 р. по 26.08.2017 р.

При цьому святковий день, що припадає на період щорічної основної відпустки, не оплачується. Так, педагогічному працівнику належать відпускні за 56 календарних днів щорічної основної відпустки (а не за 57 календарних днів, протягом яких працівник відпочиває).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі