Теми статей
Обрати теми

Методист ПТНЗ звільняється через вихід на пенсію: що із щорічною відпусткою

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Методиста прийнято до професійно-технічного навчального закладу 01.11.2008 р. У серпні 2017 року цей працівник звільняється через вихід на пенсію. За робочий рік з 01.11.2016 р. по 31.10.2017 р. методист не скористався жодним днем щорічної основної відпустки. При звільненні вказаного працівника йому необхідно виплатити грошову компенсацію за усю тривалість щорічної основної відпустки або за дні цієї відпустки, визначені пропорційно до відпрацьованого часу від початку останнього робочого року по дату звільнення? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

У ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) вказано: керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам затверджено постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346).

Згідно з додатком до цього Порядку тривалість щорічної основної відпустки за посадою методиста професійно-технічного навчального закладу складає 42 календарних дні.

У п. 6 Порядку № 346 передбачено: у разі звільнення педагогічних працівників їм виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної основної відпустки. Також установлено, що у разі звільнення педагогічних працівників навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічної основної відпустки з розрахунку повної її тривалості, а особам, які до звільнення пропрацювали менш як 10 місяців, — пропорційно до відпрацьованого ними часу (з розрахунку тривалості щорічної основної відпустки за кожний відпрацьований місяць 5,6; 4,2 і 2,8 календарних дня за тривалості щорічної основної відпустки відповідно 56, 42 і 28 календарних днів).

Увага! Грошова компенсація методистові, який пропрацював в останньому робочому році менш як 10 місяців, при звільненні має надаватися з розрахунку 4,2 дня за відпрацьований місяць (розраховуватися пропорційно до відпрацьованого часу у цьому робочому році).

Окремо зазначимо, що у разі звільнення працівника у зв’язку із переходом на пенсію до закінчення робочого року, за який він уже одержав щорічну відпустку повної тривалості, відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, не здійснюється ( п. 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП, п. 9 ч. 2 ст. 22 Закону про відпустки).

Отже, методист може отримати щорічну основну відпустку повної тривалості з наступним звільненням з роботи у зв’язку з переходом на пенсію або отримати грошову компенсацію за дні щорічної відпустки, визначені пропорційно відпрацьованому часу від дати початку останнього робочого року по дату звільнення.

При цьому слід розмежовувати поняття «призначення пенсії» та «перехід на пенсію», оскільки саме останнє означає звільнення з роботи та отримання пенсії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі