Теми статей
Обрати теми

Учитель викладає декілька предметів: вивчаємо сферу поширення його «регалій»

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У загальноосвітньому навчальному закладі працює вчитель, який викладає декілька предметів за спеціальністю, а також інші предмети інваріантної та варіативної складової змісту загальної середньої освіти. У нього є педагогічні звання «учитель-методист» і «старший учитель» та I кваліфікаційна категорія з предмета, який він викладає за спеціальністю. Чи має поширюватися педагогічне звання та присвоєна кваліфікаційна категорія на все навчальне навантаження такого вчителя? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Атестація педагогічних працівників — це система заходів, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфікаційна категорія, педагогічне звання (п. 1.2 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, далі — Типове положення № 930).

За результатами атестації педагогічним працівникам, які досягли високих показників у роботі, присвоюються педагогічні звання: «викладач-методист», «учитель-методист», «вихователь-методист», «педагог-організатор-методист», «практичний психолог — методист», «керівник гуртка — методист», «старший викладач», «старший учитель», «старший вихователь», «майстер виробничого навчання I категорії», «майстер виробничого навчання II категорії» (п. 5.1 Типового положення № 930).

Тобто кожне з цих педагогічних звань присвоюється педагогічним працівникам відповідно до посади, яку вони займають згідно зі списком посад педагогічних працівників Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (ср. ). Так, у загальному випадку звання «викладач-методист» присвоюється викладачу, «учитель-методист» та «старший учитель» — учителю, «вихователь-методист» — вихователю, «педагог-організатор-методист» — педагогу-організатору тощо. Виняток щодо присвоєння педагогічних звань не за посадою стосується посад музичного керівника та інструктора з фізкультури дошкільного навчального закладу, яким може присвоюватися педагогічне звання «вихователь-методист» (п. 5.2 Типового положення № 930).

Отже, педагогічні звання «учитель-методист», «старший учитель» присвоюються працівнику, який займає посаду вчителя незалежно від обсягу його навантаження та кількості предметів, які він викладає.

Працівники, які мають педагогічні звання, повинні під час чергової атестації, яка відповідно до п. 1.7 Типового положення № 930 здійснюється один раз на п’ять років, також атестуватися на відповідність раніше присвоєним педагогічним званням (лист МОНмолодьспорту від 22.02.2012 р. № 2/1-13-430).

Згідно з п.п. «г» п. 5 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), присвоєні звання дають право на підвищення ставок. За звання «учитель-методист» ставки заробітної плати підвищуються на 15 %, а за звання «старший учитель» — на 10 % (пп. «г» і «д» п. 24 Інструкції № 102). При цьому у випадках, коли працівник одночасно має право на підвищення ставок заробітної плати (посадових окладів) за наявність звань, передбачених п. 24 Інструкції № 102, за двома і більше підставами, підвищення здійснюється за однією з них у максимальному розмірі (п. 24 Інструкції № 102).

Відповідно до п. 63 Інструкції № 102 оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати з врахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок.

Увага! Присвоєне атестаційною комісією педагогічне звання «учитель-методист»/ «старший учитель» та присвоєна за результатами атестації кваліфікаційна категорія поширюються на все педагогічне навантаження учителя незалежно від кількості предметів, які він викладає.

При цьому п. 3.25 Типового положення № 930 передбачено: вчителі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти. Зазначеним пунктом умови щодо обов’язковості підвищення кваліфікації з предметів варіативної складової не передбачено.

Висновок: При атестації вчителя, який викладає предмет за спеціальністю та інші предмети інваріантної та варіативної складової змісту загальної середньої освіти, присвоєні за результатами атестації кваліфікаційна категорія та педагогічне звання поширюються на все педагогічне навантаження (стосується й «інваріантних» предметів, за умови підвищення кваліфікації за ними), зокрема і на години варіативної складової змісту загальної середньої освіти.

Теги учитель
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі