Теми статей
Обрати теми

Відповідність наукового ступеня медпрацівника його діяльності: як визначити для доплати

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Медичним працівникам, які мають науковий ступінь, встановлюється доплата: за кандидата наук — 15 % посадового окладу, а за доктора наук — 25 % посадового окладу. Таку доплату виплачують за рішенням керівника закладу у разі відповідності наукового ступеня профілю діяльності працівника. Як правильно визначити відповідність наукового ступеня профілю діяльності медичного працівника? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Питання встановлення доплати за науковий ступінь врегульовано Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

У п.п. 3.3.1 цих Умов визначено: працівникам щомісячно встановлюються доплати за науковий ступінь доктора наук у граничному розмірі 25 %, кандидата наук — у граничному розмірі 15 % посадового окладу.

Доплати за науковий ступінь провадяться як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом залежно від обсягу фактично виконаної роботи (п.п. 3.3.2 Умов № 308/519). Доплати за науковий ступінь встановлюються до посадового окладу з урахуванням підвищень (п. 3.5 Умов № 308/519).

Зазначені доплати встановлюються працівникам, якщо їх діяльність за профілем (медична, фармацевтична, наукова тощо) збігається з наявним науковим ступенем. Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником установи, закладу (п.п. 3.3.1 Умов № 308/519).

Основними нормативними актами з цього питання є:

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.92 р. № 2801-XII (далі — Закон № 2801);

— наказ МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 (далі — наказ № 195);

наказ МОЗ «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» від 28.10.2002 р. № 385;

наказ МОЗ «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359 (далі — наказ № 359);

— Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (далі — Довідник);

Перелік наукових спеціальностей, затверджений наказом МОНмолодьспорту від 14.09.2011 р. № 1057 (далі — Перелік № 1057).

У ст. 74 Закону № 2801 вказано: медичною і фармацевтичною діяльністю можуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам. Єдині кваліфікаційні вимоги до осіб, які займаються певними видами медичної і фармацевтичної діяльності, встановлюються МОЗ. Такі ж самі вимоги встановлені наказом № 195 і Довідником.

Так, робота на посадах лікарів вимагає від працівника наявності повної вищої освіти за напрямом підготовки «Медицина», за однією з лікарських спеціальностей, передбачених Номенклатурою лікарських спеціальностей, затвердженою наказом № 359, проходження інтернатури за відповідною спеціальністю з отриманням сертифіката лікаря-спеціаліста, що підтверджує зайняття медичною діяльністю.

Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається на підставі Переліку № 1057 (ср. ). Цим Переліком під шифром 14 передбачено розділ «Медичні науки», до складу якого включено медичні спеціальності.

Лікарям за будь-якою лікарською спеціальністю (посадою) здійснюється доплата за науковий ступінь кандидата або доктора медичних наук, якщо наукова спеціальність, за якою працівник захистив дисертацію, передбачена розділом «Медичні науки» Переліку № 1057.

Наприклад, лікар-кардіолог, який займається медичною діяльністю у кардіологічному диспансері, захистив кандидатську дисертацію та отримав науковий ступінь за спеціальністю «клінічна фармакологія» (шифр 14.01.28), яка передбачена Переліком № 1057 як медична галузь. Цьому лікарю встановлюється доплата за науковий ступінь кандидата медичних наук у розмірі до 15 % посадового окладу з урахуванням підвищень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі