Теми статей
Обрати теми

Працівника звільнено і знову прийнято: компенсація за невикористану відпустку та ЄСВ

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Працівника звільнено 30.01.2017 р. у зв’язку з виходом на пенсію. З 06.02.2017 р. його було прийнято на роботу назад. Компенсацію за невикористану відпустку у зв’язку з розірванням трудових відносин було нараховано в лютому 2017 року. Чи потрібно в цьому випадку нараховувати ЄСВ на компенсацію за невикористану відпустку, і якщо так, то як її відобразити у Звіті з ЄСВ?

Компенсацію за невикористані дні відпустки повинні виплатити при остаточному розрахунку з працівником у день звільнення ( ст. 116 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.). У цьому випадку така виплата потрапить до бази справляння єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), оскільки вона:

— включається до фонду додаткової зарплати ( п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, далі — Інструкція № 5);

— нараховується особі, яка перебуває у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованою особою;

— не зазначена в Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Із суми компенсації за невикористану відпустку, нарахованої працівнику в місяці звільнення, справляють ЄСВ у загальній сумі із зарплатою за відпрацьовані до звільнення дні звітного місяця.

Якщо при проведенні остаточного розрахунку роботодавець забув нарахувати якусь виплату і нараховує її вже після звільнення працівника, для цілей справляння з неї ЄСВ слід керуватися ч. 2 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464). Цією нормою встановлено, що для осіб, яким після звільнення нараховано зарплату (дохід) за відпрацьований час, ЄСВ нараховують на суму, що визначається шляхом ділення зарплати, виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які її нараховано.

Виходить, що якщо з якихось причин компенсацію нараховують після звільнення працівника, то її суму не включають до бази справляння ЄСВ. Пояснюється це тим, що:

— по-перше, на момент нарахування компенсації працівник уже не є застрахованою особою за трудовим договором, за яким трудові відносини працівника вже припинені;

— по-друге, компенсація за невикористану відпустку згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 є виплатою за невідпрацьований час, а отже, положення ч. 2 ст. 7 Закону № 2464 у цьому випадку не працюють.

У Звіті з ЄСВ суму компенсації за невикористану відпустку, що не обкладається ЄСВ, не відображають.

Не слід справляти ЄСВ з компенсації за невикористану відпустку і в ситуації, описаній у запитанні. Трудовий договір, за яким не було нараховано своєчасно компенсацію за невикористану відпустку, розірвано. Нараховують її в місяці, що настає за місяцем звільнення (тобто вже звільненому працівнику). І той факт, що особа, якій нараховують «забуту» компенсацію, знову перебуває з цим роботодавцем у трудових відносинах, у цьому випадку не має значення. З юридичної точки зору ми маємо два різні договори, тому виплати за ними слід розглядати окремо один від одного. За першим трудовим договором у місяці нарахування компенсації за невикористану відпустку особа щодо роботодавця є звільненим працівником, тобто незастрахованим. Тому ЄСВ з такої виплати не справляють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі