Теми статей
Обрати теми

Працівника звільнено і знову прийнято: щомісячна премія та ЄСВ

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Працівника звільнено 30.01.2017 р. у зв’язку з виходом на пенсію. З 06.02.2017 р. його було прийнято на роботу назад. За умовами Положення про преміювання премії працівникам нараховуються в поточному місяці за попередній. Тому премію за січень було нараховано працівнику не при проведенні остаточного розрахунку при звільненні, а в місяці, що настає за місяцем звільнення, тобто в лютому 2017 року за січень у розмірі 300 грн. Чи нараховується на таку премію ЄСВ, і якщо так, то як вона відображається у Звіті з ЄСВ?

Для цілей справляння ЄСВ з якоїсь виплати, що нараховується після звільнення працівника, потрібно керуватися положеннями ч. 2 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464). Цією нормою встановлено: для осіб, яким після звільнення нараховано зарплату (дохід) за відпрацьований час, ЄСВ нараховують на суму, що визначається шляхом ділення зарплати, виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які її нараховано.

Щомісячна премія є виплатою за відпрацьований час. Тому на її суму потрібно нарахувати ЄСВ. Але (!) Оскільки цю виплату нараховано працівнику після звільнення за договором, який на момент її нарахування вже розірвано, порядок відображення її у звітності має свої особливості.

Суму премії за розірваним договором відображайте в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за лютий окремо від суми зарплати, нарахованої за звітний місяць з кодом типу нарахувань (КТН) «1». Нагадаємо, що з КТН «1» відображається сума заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду — середня зарплата за вимушений прогул.

При цьому у графі 11 Звіту з ЄСВ за лютий потрібно зазначити місяць, у якому працівника було звільнено. У нашому випадку — 01.2017 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі