Теми статей
Обрати теми

В ОМС вакантна посада: чи бути доплаті за додаткове навантаження

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
У виконкомі сільської ради звільнився спеціаліст-землевпорядник (посадова особа місцевого самоврядування). Тому виконання обов’язків за цією посадою зараз покладено на рахівника-касира (службовця). Чи належить рахівнику-касиру доплата за таке додаткове навантаження?

Почнемо з того, що у викладеній ситуації йдеться про виконання рахівником-касиром без звільнення від своїх прямих функцій додаткових обов’язків за вакантною посадою спеціаліста-землевпорядника. Так-от, у трудовому законодавстві для виконання додаткових обов’язків за вакантною посадою використовується два способи: суміщення професій (посад) і розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт).

При цьому питання оплати праці для посадових осіб і службовців органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) урегульовано постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268). Так-от, цією постановою не передбачено встановлення доплати за суміщення професій (посад) і розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт). Такий висновок наведено і в листі Мінпраці від 12.01.2009 р. № 22/13/84-09.

Увага! Посадовим особам і службовцям ОМС, які виконують разом зі своїми основними обов’язками ще й додаткові обов’язки за вакантною посадою в цьому органі, не передбачено здійснення доплат за таке додаткове навантаження.

Проте якщо службовцю кваліфікація дозволяє тимчасово виконувати додаткові обов’язки за вакантною посадою посадової особи місцевого самоврядування, то компенсувати службовцю здійснення такого додаткового навантаження можна встановленням і виплатою:

надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи ( п.п. «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268). Службовцям таку надбавку допустимо встановити в розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням надбавки за вислугу років;

премії ( п.п. 2 п. 2 постанови № 268). Конкретний розмір премії та умови її виплати мають бути прописані в Положенні про преміювання.

Підкреслимо: виплата надбавки за високі досягнення у праці / виконання особливо важливої роботи і премії здійснюється в межах фонду оплати праці.

Окремо зауважимо: у ситуації, наведеній у запитанні, недопустимо встановлювати доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників ( п.п. «г» п.п. 1 п. 2 постанови № 268). Пояснимо причини.

По-перше, під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своїх основних посадових обов’язків слід розуміти заміну працівника, відсутнього у зв’язку з хворобою, відрядженням, відпусткою тощо. Отже, установлення доплати, передбаченої п.п. «г» п.п. 1 п. 2 постанови № 268, можливе тільки в разі виконання працівником разом зі своїми основними функціями додаткових обов’язків за невакантною посадою. По-друге, згідно з п.п. «г» п.п. 1 п. 2 постанови № 268 ця доплата встановлюється за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника такої самої категорії персоналу.

Висновок: В ОМС рахівнику-касиру (службовцю), який виконує свої посадові обов’язки одночасно з виконанням додаткових обов’язків за вакантною посадою спеціаліста-землевпорядника, нормативно-правовою базою не передбачено встановлення доплати за таке додаткове навантаження. Проте як компенсацію за виконання цього додаткового навантаження такому службовцю допустимо встановити надбавку за високі досягнення у праці / виконання особливо важливої роботи та/або премію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі