Теми статей
Обрати теми

Останній місяць декретної відпустки: нараховуємо ЄВС з МЗП, відображаємо в ЄСВ-звіті

Дзера Тетяна, начальник відділу супроводу інформаційних систем та електронних реєстрів Пенсійного фонду України
Працівниці установи в листопаді 2016 року на підставі лікарняного листа надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Тоді ж їй було нараховано допомогу по вагітності та пологах за весь період декретної відпустки (з 04.11.2016 р. по 09.03.2017 р. включно).
Сума допомоги по вагітності та пологах, що припадає на останній місяць цієї відпустки — березень — виявилася менше «мінімалки» (1305 грн. < 3200 грн.). А інших доходів (зарплати) цього місяця в неї вже не буде, оскільки жінка вирішила скористатися своїм правом і оформити з 10 березня відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Як у ЄСВ-звіті за березень 2017 року відобразити додаткову базу з ЄСВ (3200 - 1305 = 1895 грн.)?

Умови, порядок нарахування та сплати ЄСВ визначено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Так, ч. 5 ст. 8 цього Закону визначено: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), установленої на місяць, за який нараховано дохід, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і ставки єдиного внеску.

А згідно з ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 допомога по вагітності та пологах є базою для нарахування ЄСВ. Таким чином, якщо зарплата вашої працівниці з урахуванням допомоги по вагітності та пологах у підсумку за місяць виявилася менше розміру МЗП, ЄСВ потрібно заплатити з «мінімалки», якщо дорівнює або більше — з фактичної зарплати. Важливо пам’ятати, що для нарахування ЄСВ суми виплат, нараховані за дні тимчасової непрацездатності, і допомоги по вагітності та пологах розраховуються за кожен місяць перебування у відпустці окремо. Суми, що вийшли з розрахунку на місяць, потрібно порівняти з розміром МЗП, установленої на ці місяці, і вже в разі необхідності донарахувати ЄСВ до встановлених Законом розмірів.

В останньому місяці нарахування декретної допомоги роботодавець не знає, яким буде дохід у цієї працівниці за весь місяць повністю. У цей момент йому відома тільки частина доходу — декретні, що припадають на частину останнього місяця декретної відпустки. Тому остаточне рішення про нарахування ЄСВ (з фактичного доходу або з МЗП з використанням додаткової бази) потрібно приймати, коли дохід працівниці за цей місяць можна буде побачити повністю, а саме після закінчення цього місяця.

Так, якщо в місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця забажає вийти на роботу, то їй за відпрацьовані дні буде нараховано заробітну плату. Склавши її з частиною декретних, що припали на березень, порівняйте суму, яка вийшла, з МЗП. Якщо вона виявилася менше розміру МЗП, ЄСВ потрібно сплатити з «мінімалки», а якщо дорівнює чи більше — з фактичного доходу.

У цій ситуації працівниця одразу після закінчення декретної відпустки забажала піти у відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Причому доходу цього місяця, крім нарахованих у жовтні 2016 року декретних, у неї вже не буде.

У зв’язку з цим у березні виникає необхідність у нарахуванні ЄСВ на додаткову базу ЄСВ. Додаткова база ЄСВ у такому разі становитиме 1895 грн. (3200 - 1305), а сума ЄСВ, яку роботодавцю потрібно буде нарахувати та сплатити за березень (крім тієї, що вже сплачена в листопаді), — 416,90 грн. (1895 грн. х 22 %).

Відповідно ці дані потрібно буде зазначити в таблиці 6 ЄСВ-звіту за березень 2017 року. Заповнюється один рядок. При цьому у графі 9 потрібно поставити код застрахованої особи «42», у графі 10 — КТН «13» (ознака додаткової бази ЄСВ), у графі 11 — місяць і рік, за які здійснюють нарахування ЄСВ (березень 2017).

Урахуйте: графу 15 ми не заповнюємо, оскільки в рядку з типом нарахування «13» не відображається дохід або заробітна плата.

Крім того, у таблиці 5 ЄСВ-звіту за березень за такою працівницею потрібно вказати всю необхідну інформацію про закінчення однієї відпустки — у зв’язку з вагітністю та пологами і початок іншої — для догляду за дитиною до трьох років. Для цього заповнюємо щодо цієї працівниці два рядки:

— у першому — у графі 7 зазначаємо категорію застрахованої особи «5», у графі 11 — дату останнього дня відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з листком непрацездатності;

— у другому — у графі 7 зазначаємо категорію застрахованої особи «6» («особи, яким надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку»), у графі 11 — дату першого дня такої відпустки згідно з наказом про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Приклад заповнення таблиць 5 і 6 за умовами, наведеними в запитанні, покажемо на рис. 1 і 2.

img 1

Рис. 1. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за березень 2017 року

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за березень 2017 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі