Теми статей
Обрати теми

Плануєте прийняти працівника за внутрішнім сумісництвом — подайте повідомлення до фіскальної служби

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту — начальник відділу з питань трудових відносин Державної служби України з питань праці
Наша установа планує прийняти працівника за внутрішнім сумісництвом. Чи потрібно подавати на нього повідомлення про прийняття працівника на роботу до територіального органу ДФСУ за формою, затвердженою постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413?

Згідно з п. 1 Положення про прийняття на роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43), сумісництво — це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Таким чином, при прийнятті працівника на роботу на умовах сумісництва (внутрішнього або зовнішнього) обов’язковим є укладення трудового договору, що оформляється шляхом видачі наказу або розпорядження власника чи уповноваженого ним органу, і повідомлення територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, установленому КМУ. Такий порядок затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413 (ср. ).

Висновок. При прийнятті працівника на роботу на умовах внутрішнього сумісництва потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу до територіальних органів ДФСУ.

Урахуйте! У Положенні № 43 визначено Перелік робіт, які не є сумісництвом. Зазначені види робіт всі працівники мають право виконувати, крім основної роботи, і роботи за сумісництвом, і їх виконання не є сумісництвом. При виконанні такої роботи повідомлення про прийняття на роботу до територіальних органів ДФСУ подавати не потрібно.

Крім того, зазначимо таке. Не плутайте поняття: внутрішнє сумісництво та суміщення посад (професій). Так, виконання працівником разом з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою в тій самій установі, організації в межах основного робочого часу оформляється як суміщення посад.

Головною відмінною рисою суміщення посад (професій) є те, що додаткова робота виконується в межах основного робочого часу працівника. Виконання такої роботи оформляється наказом (розпорядженням) керівника установи, організації, підприємства. Окремий трудовий договір у цьому випадку не укладається. За виконання такої додаткової роботи встановлюється доплата до посадового окладу.

У разі оформлення суміщення посад повідомлення про прийняття на роботу до територіальних органів ДФСУ не надсилається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі