Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення розрахункового періоду

Міністерство соціальної політики України
Лист від 06.10.2014 р. № 493/18/99-14 (витяг)

<…>

Щодо Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Пунктом 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100, визначено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Для обчислення середньої заробітної плати працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому надається відпустка або виплачується компенсації за невикористані відпустки.

При цьому слід враховувати, що якщо перший день роботи працівника був першим робочим днем для всіх, зазначений місяць буде враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати для працівника, який пропрацював на підприємстві менше року.

Водночас зауважуємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Заступник директора Департаменту соціального страхування та партнерства — начальник відділу О. Пилипчук

Коментар редакції

Працівник прийнятий не з першого календарного дня місяця: чи включати цей місяць до розрахункового періоду

Ситуація. Працівник прийнятий не з першого календарного дня місяця, а з першого робочого дня цього місяця. Чи включати до розрахункового періоду для визначення суми відпускних такий місяць? Одразу відповімо — включати!

Чому виникло це запитання? А тому, що в самому Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, фігурують такі поняття: «останні 12 календарних місяців роботи», «середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому надається відпустка».

Усе це наштовхує на думку, що до розрахункового періоду включається місяць прийняття на роботу, якщо працівник прийнятий з першого числа місяця. Але фахівці Мінсоцполітики в цьому питанні зайняли лояльну позицію. А саме: якщо перший день роботи працівника був першим робочим днем для всіх, то такий календарний місяць ураховуватиметься при обчисленні середнього заробітку для розрахунку відпускних.

Зазначимо, що у своїх неофіційних роз’ясненнях фахівці Мінсоцполітики завжди дотримувалися такої думки. Тішить, що це позиція підтверджена в офіційному листі, що коментується.

Наведемо приклад. Працівник прийнятий на роботу 3 жовтня 2016 року. У відпустку він збирається з 15 травня 2017 року. Який розрахунковий період для визначення суми відпускних? Відповідаємо: розрахунковий період: жовтень 2016 року — квітень 2017 року. І врахуйте, кількість календарних днів за жовтень до розрахунку відпускних ви повинні включити саме 30 (31 - 1), де 31 — кількість календарних днів за повний жовтень 2016 року і 1 — святковий день 14 жовтня День захисника України.

І насамкінець. Такий номер з визначенням розрахункового періоду для обчислення лікарняних і декретних не пройде. Для розрахунку таких виплат календарний місяць, у якому працівник прийнятий у перший робочий, але не в перший календарний день місяця, до розрахункового періоду не включається!

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі