Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування премії при обчисленні середньої зарплати для оплати днів щорічної відпустки

Міністерство соціальної політики України
Лист від 04.10.2016 р. № 1374/13/8416

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премії при обчисленні середньої заробітної плати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100, для оплати днів щорічної відпустки та повідомляє.

Відповідно до пункту 3 вищеназваного Порядку при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, у тому числі для оплати днів відпустки, враховуються премії, які не носять разового характеру.

Положення про преміювання розробляється установами самостійно із зазначенням умов, критеріїв преміювання (депреміювання), періодичності виплати премій (щомісячні, квартальні, за результатами півріччя), які включаються при обчисленні середньої заробітної плати, та премій, які виплачуються за виконання окремих доручень (одноразового характеру), до святкових, ювілейних дат (є одноразовими преміями і не включаються при обчисленні середньої заробітної плати).

У випадку якщо положенням про преміювання передбачено виплату премії щомісячно за наявності фінансових можливостей, проте в установі у зв’язку із складнощами місячна премія була виплачена лише в одному місяці, то зазначена премія буде враховуватись, оскільки вона не належить до одноразових.

Заступник директора Департаменту — начальник відділу А. Литвин

Коментар редакції

«Один раз в год…»: щомісячну премію, що виплачується один раз на рік, уключають до розрахунку «середньої»

Знайома ситуація: Положенням про преміювання передбачено щомісячну премію, але через відсутність фінансових можливостей її виплачують дуже рідко або взагалі один раз на рік? На жаль, у бюджетних установ такі випадки зустрічаються.

Як вчинити з такою премією при розрахунку середньої зарплати для визначення відпускних? Чи є вона одноразовою, а отже, не бере участі в розрахунку «середньої», чи її можна включити до розрахунку?

«Так, уключати!» — такий вердикт Мінсоцполітики випливає з листа, що коментується.

Річ у тім, що, виходячи з норм Порядку № 100, тільки виробничі премії враховуються при розрахунку середньої зарплати. А от премії за виконання окремих доручень (разового характеру) і премії до ювілейних і святкових дат (разові премії) не включають до розрахунку.

Критерій «разовості» премії визначають залежно від виду премій, а також виходячи з умов преміювання, які вказують у Положенні про преміювання. У ньому ж встановлюють порядок, періодичність (наприклад, виробничі премії можуть виплачуватися щомісячно, щокварталу, раз на півріччя або рік) і розмір виплати премій.

Виробничі премії, у тому числі і щомісячні, виплачують за виконання основних показників у роботі (виконання виробничих завдань та функцій). Їх нараховують, як правило, за фактично відпрацьований час. При цьому розмір премії конкретному працівнику визначають згідно з Положенням про преміювання залежно від особистого вкладу працівника в кінцеві результати роботи.

У бюджетних установах премії виплачують з фонду преміювання, який на практиці формується як за рахунок планування такої премії в кошторисі на оплату праці, так і за рахунок економії фонду оплати праці (ФОП). Інколи ФОП вистачає тільки на виплату основних складових заробітної плати (оклад, обов’язкові надбавки, доплати тощо). На премію не завжди бувають кошти. Тому коли в установі утворюється економія ФОП, з’являється й можливість виплатити працівникам щомісячну премію.

Таким чином, щомісячна премія, виплачена працівникам згідно з Положенням про преміювання за результатами роботи за місяць, уключається до розрахунку середньої зарплати відповідно до Порядку № 100. Виплата такої премії тільки в одному місяці року у зв’язку з відсутністю фінансових можливостей надати її в інших місяцях не дає підстав вважати її разовою.

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі