Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток

Міністерство соціальної політики України
Лист від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток і повідомляє.

Статтею 21 Закону України «Про відпустки» встановлено, що заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Незалежно від тривалості наданої відпустки (24, 48 тощо календарних днів) її оплата провадиться у зазначеному порядку, тобто за три дні до початку відпустки.

При цьому слід ураховувати, що за час відпустки за працівником має зберігатися як місце роботи, так і середня заробітна плата, яка розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що обчислення середньої заробітної плати у цих випадках провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Згідно з пунктом 3 Порядку до складу виплат, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, уключаються: основна заробітна плата, доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер; індексація та виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до Порядку лише премії включаються в заробітну плату того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю, всі інші виплати мають ураховуватись в ті місяці, за які їх здійснено.

Отже, при обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпусток середній заробіток, який виплачувався у липні цього року за час щорічної відпустки, яка надавалась у серпні 2011 року, має враховуватись як виплати серпня 2011 року.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Виплати за період для розрахунку відпускних належать до того місяця, за який вони нараховані

Важливість цього листа важко переоцінити. Річ у тому, що практично кожен бухгалтер із зарплати ні-ні та й допустить помилку в розрахунку зарплатних виплат. Це й зрозуміло з нашим постійно змінним законодавством і роз’ясненнями фахівців офіційних органів! Що ж робити бухгалтеру, якщо він помилився? Звичайно — виправлятися! А тут «бац!» — і відпускний період разом з розрахунком відпускних. Звичайно, потрібно правильно врахувати всі зарплатні виправлення в розрахунку відпускних. Як це зробити — зараз розповімо.

Почнемо з головного.

Висновок. Тільки премії включаються до зарплати того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомості, усі інші виплати повинні враховуватися в тих місяцях, за які вони нараховані.

З преміями все зрозуміло. А що з іншими виплатами?

Інші виплати для розрахунку відпускних належать до тих місяців, ЗА які вони нараховані. Приклади таких виплат:

— відпускні (суму відпускних за попередніми відпустками, що входять до розрахункового періоду, потрібно віднести до тих місяців, за які їх нараховано);

— лікарняні (суму лікарняних потрібно віднести до тих місяців, протягом яких працівник хворів);

— допомога по вагітності та пологах (суму декретних потрібно віднести до тих місяців, за які їх нараховано).

Те саме стосується і всіх оплатних помилок. Якщо в поточному місяці донарахована або сторнована сума виплат, що включаються до розрахунку відпускних, а саме: зарплати, індексації, середньої зарплати за період її збереження (наприклад, за період курсів, відрядження, відпустки, виконання військових обов’язків тощо), лікарняних, декретних, то всі ці коригування мають бути віднесені до тих місяців, ЗА які їх проведено.

Тобто до розрахунку відпускних ви повинні включити правильні суми зарплати, середньої зарплати, лікарняних, декретних та інших виплат, що включаються до розрахунку згідно з п. 3 Порядку № 100.

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі