Теми статей
Обрати теми

Доплата до МЗП: чи враховувати її при виплаті авансу

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи треба при виплаті зарплати за першу половину місяця враховувати вимогу трудового законодавства щодо розміру зарплати не нижче мінімальної заробітної плати і розмір «авансу» визначати з урахуванням доплати до мінімальної зарплати?

Згідно з нормами ст. 115 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) і ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) роботодавець зобов’язаний виплачувати зарплату регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць. При цьому проміжок між виплатами не повинен перевищувати 16 календарних днів. А розрахуватися з працівниками по зарплаті за місяць слід не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Зверніть увагу! Перша половина місяця — це перші 15 календарних днів.

Таким чином, зарплату за першу половину місяця (так званий аванс) виплачують в період з 16-го по 22-ге число, а зарплату за другу половину місяця — з 1-го по 7-ме число. Точна дата має бути встановлена в колективному договорі або нормативному акті роботодавця, погодженому з профкомом (за його відсутності — з представником трудового колективу).

Зауважимо, що досить часто бюджетні установи виплачують зарплату «місяць у місяць». Роблять це, щоб уникнути кредиторської заборгованості. У цьому випадку строки виплати зарплати будуть такими:

— за першу половину місяця (аванс) — 15-те число;

— за другу половину місяця — останній календарний день місяця, за який нараховується зарплата, тобто 30-те (31-ше або 28-ме, 29-те в лютому) число.

Зверніть увагу: такі строки виплати зарплати не будуть порушенням трудового законодавства. Адже КЗпП встановлює граничні строки виплати зарплати, але не забороняє виплачувати її раніше. Головне при цьому — не порушувати інші вимоги щодо таких строків.

Нагадаємо, що у разі, коли день виплати зарплати (у тому числі за першу половину місяця) збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, виплата здійснюється напередодні.

Окрім строків виплати зарплати, в колективному договорі або іншому локальному документі про оплату праці має бути встановлено розмір зарплати за першу половину місяця. Роботодавець має право встановити свій розмір зарплати за першу половину місяця. У той же час він зобов’язаний виконати мінімальні гарантії, встановлені законодавством для зарплати за першу половину місяця. Так, згідно зі ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону про оплату праці розмір заробітної плати за першу половину місяця має бути не менше плати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Тобто в загальному випадку розмір авансу має бути не менше 50 % тарифної ставки (посадового окладу) працівника за цей місяць.

Іншими словами, розрахунок мінімальної суми авансу роблять виходячи з окладу працівника, але з урахуванням відпрацьованого ним часу за період з 1-го по 15-те число*.

* Див. також лист Мінпраці від 09.12.2010 р. № 912/13/155-10. — Прим. ред.

Важливо! При розрахунку суми авансу премії, надбавки й інші заохочувальні та компенсаційні виплати можуть не враховуватися.

Таким чином, у загальному випадку для розрахунку мінімального розміру авансу треба брати встановлений працівникові посадовий оклад (ставку).

Що стосується доплати до мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), то її розмір визначають за підсумками роботи за місяць (тобто наприкінці місяця) і виплачують разом із зарплатою за другу половину місяця. Так, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір МЗП, треба нарахувати доплату до МЗП, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати ( абз. 3 ст. 31 Закону про оплату праці). Це означає, що тільки у кінці місяця, коли буде відома уся сума нарахованої зарплати за відпрацьований час, у тому числі усі її складові, можна точно визначити, зарплата працівника нижче мінімального розміру або ні і чи потрібно нараховувати доплату до МЗП.

Ураховуючи вищевикладене, можна зробити висновок:

Висновок: Розмір авансу відповідно до вимог ч. 2 ст. 115 КЗпП повинен складати не менше 50 % тарифної ставки (посадового окладу) працівника за цей місяць. Тому під час виплати авансу розмір можливої доплати до МЗП враховувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі