Теми статей
Обрати теми

Вихователь + учитель: визначаємось із кваліфікаційними категоріями

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У загальноосвітньому навчальному закладі вихователь групи продовженого дня (друга кваліфікаційна категорія) здійснює викладацьку роботу (учитель історії). Як учитель історії він не проходив атестацію. Чи поширюється кваліфікаційна категорія, присвоєна за посадою вихователя, на обсяг викладацької діяльності за посадою учителя історії? Як оплачувати години викладання історії?

Розмір ставки заробітної плати педагогічного працівника залежить від рівня його кваліфікації, який установлюється за наслідками атестації.

У ч. 4 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII вказано: педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання. Порядок проведення такої атестації визначено Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов’язковою (п. 1.5 Типового положення № 930). При цьому умовою чергової атестації педагогічних працівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації (п. 1.8 Типового положення № 930).

Згідно з п. 4.1 цього Типового положення атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вихователів груп продовженого дня загальноосвітніх навчальних закладів, які мають повну вищу педагогічну освіту, а також щодо вчителів, які мають повну вищу педагогічну освіту з предметів, які викладають. Також зазначимо про норму п. 4.10 Типового положення № 930: педагогічні працівники з повною вищою педагогічною або іншою повною вищою освітою, які до набрання чинності Законом України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV працювали й продовжують працювати в навчальних та інших закладах не за фахом, атестуються на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій та педагогічних звань як такі, що мають відповідну освіту.

Звертаємо увагу на норму п. 3.23 Типового положення № 930: педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах. При суміщенні працівниками педагогічних посад в одному навчальному закладі їх атестація здійснюється з кожної із займаних посад.

Увага! Оскільки працівник обіймає в загальноосвітньому навчальному закладі дві посади (вихователя та вчителя), то відповідно до вимог зазначених вище нормативних актів він має атестуватися за кожною з них.

З цього випливає: оскільки педагогічний працівник ще не атестований за посадою вчителя, то оплата праці за цією посадою має здійснюватися зі ставки заробітної плати спеціаліста без категорії.

Наведемо механізм оплати праці за години викладацької роботи як учителю історії.

Згідно з п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), працівникам закладів освіти дозволяється вести викладацьку роботу в цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку). Таким працівникам за наведену норму годин оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому для учителів, за тарифікацією. Це означає, що керуємося п. 68 Інструкції № 102: місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, у тому числі педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Приміткою 1 додатка № 1 до Інструкції № 102 передбачено, що в тарифікаційному списку вказуються всі працівники навчального закладу, ставки заробітної плати і посадові оклади яких залежать від освіти, категорії та тарифного розряду, зокрема і вихователів, які ведуть викладацьку роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі