Теми статей
Обрати теми

Місяць не відпрацьований, але є премія: як уключити її в розрахунок «середньої»

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівник установи 18 і 19 вересня 2017 року (2 робочі дні) був у відрядженні. У розрахунковому періоді, липень — серпень 2017 року, йому нарахована зарплата, що включається в розрахунок «середньої» в загальній сумі 4811,11 грн., у тому числі помісячно:
— липень: зарплата за відпрацьований час у розмірі 4132,71 грн., у тому числі щомісячна премія за підсумками роботи за червень-2017 в сумі 678,40 грн. (відпрацьовані усі дні, передбачені графіком роботи, — 21);
— серпень: щомісячна премія за підсумками роботи за липень-2017 у розмірі 678,40 грн. Відпрацьованих днів у серпні немає, оскільки працівник був у відпустці весь місяць.
Згідно з положенням про преміювання щомісячні премії нараховуються в поточному місяці за підсумками роботи за попередній у розмірі 20 % посадового окладу (премія виплачується за фактично відпрацьований час). Як правильно включити в розрахунок середньої зарплати щомісячні премії, нараховані в розрахунковому періоді, якщо в одному з місяців немає відпрацьованих днів?

Період перебування працівника (не держслужбовця) у відрядженні оплачують згідно зі ст. 121 КЗпП. Так, оплата праці працівника за виконану під час відрядження роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, але не нижче середнього заробітку.

Щоб оплатити працю працівника (не держслужбовця) за період відрядження, треба розрахувати денний заробіток і середньоденну заробітну плату та порівняти отримані величини. Якщо в результаті розрахунків сума середньоденної зарплати більше суми денного заробітку, то робочі дні у відрядженні оплачують виходячи з середньоденної зарплати. Якщо навпаки — виходячи з умов трудового договору, тобто як за звичайні робочі дні.

Запитання, яке виникло в читача, стосується розрахунку середнього заробітку, а саме правильність включення в розрахунок «середньої» премій згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). На ньому й зупинимося.

Середньоденну зарплату для оплати періоду відрядження розраховують відповідно до Порядку № 100, виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, у якому працівник був направлений у відрядження (абз. 3 п. 2 цього Порядку).

Особливий порядок включення в розрахунок мають премії. Зверніть увагу: у розрахунку беруть участь премії, що не мають разового характеру.

Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю із заробітної плати, незалежно від того, за який місяць ці премії нараховані (п. 3 Порядку № 100).

Якщо розрахункові місяці відпрацьовані повністю, то проблем з включенням премій до розрахунку «середньої» не буде. Щомісячні премії враховують у повній сумі в тому місяці, у якому вони нараховані, а премії, нараховані за триваліший період (квартальні, піврічні), включають у заробіток у частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Як включити премії в розрахунок середньоденної зарплати за останні два календарні місяці, якщо число днів у розрахунковому періоді відпрацьоване не повністю? Пропорційно відпрацьованому в розрахунковому періоді часу. Така норма передбачена Порядком № 100. Передусім це стосується випадків, коли місяць відпрацьований не повністю у зв’язку з відпусткою, відрядженням, хворобою тощо.

На жаль, норми Порядку № 100 не охоплюють усі «преміальні» ситуації. Адже порядок і умови нарахування премій у кожній установі свій. Премії можуть нараховуватися «місяць у місяць», у поточному місяці за підсумками роботи за попередній, у фіксованій сумі, а також розраховуватися пропорційно відпрацьованому часу. Отже, і порядок включення премій у розрахунок «середньої» буде неоднаковим.

Так, якщо премія виплачується «місяць у місяць» (наприклад, у липні за липень) і її розмір уже розрахований пропорційно відпрацьованому часу, то така премія включається в розрахунок у фактично нарахованому розмірі*.

* Див. також лист Мінсоцполітики від 18.04.2012 р. № 283/13/155-12. — Прим. ред.

А ось премії, нараховані в поточному місяці за підсумками роботи за попередній (незалежно, у фіксованому розмірі або пропорційно відпрацьованому часу), або у фіксованому розмірі, у розрахунок «середньої» включають пропорційно відпрацьованому часу.

Важливо! Пропорційність включення премій визначають щодо розрахункового періоду, а не щодо кожного місяця такого періоду.

Отже, якщо число днів у розрахунковому періоді відпрацьоване не повністю, то загальну суму премії в розрахунковому періоді розраховують пропорційно відпрацьованим дням у такому розрахунковому періоді.

Це означає, що якщо в розрахунковому періоді місяць повністю не відпрацьований (відпрацьованих днів і зарплати за відпрацьований час немає), але є премія, нарахована за підсумками роботи за попередній місяць, то така премія в розрахунок середньої зарплати включається. Але загальну суму премії потрібно включити в розрахунок пропорційно відпрацьованому часу в розрахунковому періоді.

Розрахуємо середньоденну зарплату за умовами наведеного прикладу. Для наочності необхідні дані наведемо в таблиці.

Дані

Розрахунковий період,

грн.

Усього

липень

серпень

Посадовий оклад

3392,00

3392,00

Премія (20 % посадового окладу за попередній місяць)

678,40

678,40

1356,80

Індексація

62,31

62,31

Усього нараховано зарплати

4132,71

678,40

4811,11

Фактично відпрацьовано робочих днів у розрахунковому періоді, роб. дн.

21

21

Норма робочого часу за графіком роботи установи, роб. дн.

21

22

43

Розрахуємо середню заробітну плату:

1. У розрахунковому періоді робочі дні працівником відпрацьовані не повністю, оскільки він перебував у відпустці без збереження зарплати. У зв’язку з цим нараховані в розрахунковому періоді щомісячні премії враховуються пропорційно відпрацьованому часу:

(678,40 + 678,40) грн. : 43 роб. дн. х 21 роб. дн. = 662,62 грн.

2. Сума доходу, що бере участь у розрахунку середньої зарплати, складе:

3392 + 62,31 + 662,62 = 4116,93 (грн.).

3. Середньоденний заробіток становитиме:

4116,93 грн. : 21 роб. дн. = 196,04 грн.

Щоб правильно оплатити період відрядження, знайдемо денний заробіток:

(3392 грн. + 116,20 грн.) : 21 роб. дн. = 167,06 грн.,

де 3392 і 116,20 — посадовий оклад і індексація вересневої зарплати, які отримає працівник за повністю відпрацьований вересень 2017 року (премія за підсумками роботи за серпень дорівнює нулю, оскільки в серпні немає жодного відпрацьованого дня);

21 — кількість робочих днів у вересні 2017 року за графіком роботи.

Як бачимо, сума денної заробітної плати (167,06 грн.) менше розміру середньоденного заробітку (196,04 грн.). Тому дні перебування працівника у відрядженні оплачуємо виходячи з середньоденного заробітку. Сума оплати за період відрядження складе 392,08 грн. (196,04 грн. х 2 роб. дн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі