Теми статей
Обрати теми

Військові збори: оподатковуємо середню зарплату та відображаємо у звітності

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
З попередньої статті ви дізналися, як розрахувати середню зарплату й оплатити період військових зборів, яким чином отримати компенсацію витрат, пов’язаних з оплатою зборів. Зараз розповімо про оподаткування середнього заробітку за період зборів. А також дізнаєтеся нюанси його відображення у звітності. Поїхали!

Працівник приніс повістку про призов на військові збори. Середню зарплату бухгалтер розрахував, суму оплати за період відсутності працівника у зв’язку з військовими зборами вирахував. Отже, на черзі його оподаткування та відображення у звітності. Про це по порядку.

ОПОДАТКУВАННЯ ЗАРОБІТКУ ЗА ПЕРІОД ЗБОРІВ

Середній заробіток працівників, призваних на військові збори, відноситься до додаткової зарплати у складі виплат за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5). Тому ПДФО, ВЗ і ЄСВ стягуйте з неї в загальному порядку за зарплатними правилами. Це підкреслює і ДФСУ в листі від 31.12.2015 р. № 28265/6/99-99-17-03-03-15. Навіть не дивлячись на те, що витрати з виплати середнього заробітку при призові на військові збори компенсують з бюджету, такий заробіток, що компенсується, не звільняється від сплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Зверніть увагу! До середнього заробітку працівників, призваних на збори, можна застосовувати ПСП. Зрозуміло, якщо розмір місячної зарплати не перевищить установлену межу (у 2017 році — 2240 грн., при визначенні права на дитячу ПСП для одного з батьків — 2240 грн. на кожну дитину) і працівником було подано відповідну заяву про застосування ПСП. Проходження таких зборів — це виконання військовозобов’язаним свого обов’язку. Військовослужбовцем (з відповідним грошовим забезпеченням) він не є. Тому обмеження, встановлені п.п. 169.2.3 ПКУ, до такого середнього заробітку не застосовують.

ВІЙСЬКОВІ ЗБОРИ У ЗВІТНОСТІ

Будь-яке нарахування доходу зобов’язує роботодавця показати його в зарплатній звітності. Як це зробити (відобразити) в найпопулярніших бухгалтерських зарплатно-податкових звітах, дізнаєтеся далі.

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Ми вже з’ясували, що середній заробіток за період військових зборів відносять до заробітної плати. Тому у формі № 1ДФ вкажіть його в загальній сумі із зарплатою, нарахованою працівникові, з кодом «101». Тут діють усі зарплатово-звітні правила. Якщо до середнього заробітку застосовувалася ПСП, то у звітності вкажіть її ознаку, вказану в додатку до Порядку заповнення і подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Звіт за формою № Д4. У разі призову на військові збори трудові відносини з працівником не припиняються. Тому таблицю 5 не заповнюють.

А як же заповнити таблицю 6 ЄСВ-звіту? Якихось особливих, спеціальних приписів щодо відображення середньої зарплати за період військових зборів у таблиці 6 ЄСВ-звіту Порядок № 435 не містить. І дійсно, на перший погляд може здатися, що ніяких особливостей у відображенні середньої зарплати немає. Адже її сума включається в загальну суму зарплати та обкладається ЄСВ. Але це тільки на перший погляд. Зазначимо, що проблеми із заповненням таблиці 6 ЄСВ-звіту не буде, якщо період військових зборів припадає на один місяць. У цьому випадку середній заробіток за період військових зборів відображають загальною сумою в одному рядку разом з нарахованою зарплатою за відпрацьований час до початку зборів.

Покажемо, як заповнити таблицю 6 ЄСВ-звіту, якщо середній заробіток за військові збори припадає на один місяць. Припустимо, що заробітна плата за відпрацьовані дні жовтня склала 2000 грн., а сума середнього заробітку за період зборів з 17 по 31 жовтня 2017 р. — 2148,85 грн. Загальна сума нарахованої зарплати за жовтень 2017 року склала 4148,85 грн. Цю суму відображайте в одному рядку таблиці 6 ЄСВ-звіту (див. рисунок).

img 1

Рис. Фрагмент заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту, якщо середній заробіток припав на один місяць

А що робити, коли період зборів виходить за межі одного місяця? Раніше фахівці ПФУ радили в такій ситуації «перехідну» суму середньої зарплати відображати в поточному звіті окремим рядком за наступний календарний місяць (з відпускними сумами), але без зазначення в графі 10 коду типу нарахування (див. лист ПФУ від 11.04.2014 р. № 9846/05-10 // «ОП», 2014, № 8, с. 8). Однак програмне забезпечення не пропустить Звіт за формою № Д4 заповнений таким чином. Річ у тому, що на одну особу допускається внесення сум, нарахованих за майбутні місяці, окремим рядком, але тільки для таких виплат, як відпускні та допомога по вагітності та пологах (п. 9 Порядку № 435). Інших виключень Порядок № 435 не передбачає. Для сум середнього заробітку за період військових зборів немає спеціального коду типу нарахувань. Тому, на нашу думку, нічого не залишається, як відобразити «перехідні» суми середнього заробітку за період військових зборів в окремому рядку, але в графі 10 вказати код типу нарахувань «10». Адже якщо відобразити «перехідну» суму середнього заробітку за наступний місяць в одному рядку з зарплатою поточного місяця, то може вийти так, що сума зарплати за наступний місяць виявиться менше мінімальної. І тоді роботодавцю доведеться нарахувати ЄСВ виходячи з «мінімалки». А це додаткові витрати. Ось такі пироги… Щоб прояснити цю ситуацію, ми звернулися за роз’ясненнями до фахівців ПФУ і обов’язково проінформуємо вас про їх відповіді.

Висновки:

— Оподаткування середнього заробітку за період зборів здійснюють у загальному порядку.

— До середнього заробітку за період військових збором можна застосовувати ПСП.

— У Податковому розрахунку середній заробіток за період зборів відображають з ознакою доходів «101».

— Якщо період зборів припадає на 1 місяць, то суму середньої зарплати в таблиці 6 ЄСВ-звіту відображають одним рядком із зарплатою за відпрацьований час

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ І СКОРОЧЕННЯ

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. за № 2755-VI.

Порядок № 435 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

ВЗ — військовий збір.

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ПСП — податкова соціальна пільга.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі