Теми статей
Обрати теми

Визначаємо тарифний розряд учителю з «дипломом бакалавра»

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
На рівні якого тарифного розряду встановлюється ставка заробітної плати вчителю, який має «диплом бакалавра»?

Постановою КМУ «Про внесення зміни у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298» від 14.12.2016 р. № 974 (далі — постанова № 974) посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних працівників усіх закладів та установ освіти, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, підвищено на два тарифні розряди.

Згідно з п. 2 цієї постанови підвищення посадових окладів педагогічних працівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, відбулося з 1 січня 2017 року.

Відповідно до абз. 2 п. 2 постанови № 974 підвищення посадових окладів педагогічних працівників усіх інших закладів та установ освіти, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, відбулося з 1 вересня 2017 року.

Згідно з додатком 6 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) з 1 січня 2017 року вчителям без кваліфікаційної категорії ставки заробітної плати встановлюються на рівні 10 — 11 тарифних розрядів.

У виносці до вказаного додатку 6 з позначкою (**) передбачено: фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (до введення в дію Закону України «Про освіту» — вищу освіту), установлюється 9 тарифний розряд, а тим, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (до введення в дію Закону України «Про освіту» — середньої спеціальної освіти), установлюється 8 тарифний розряд.

Тому з урахуванням норм постанови № 974 підвищена на два тарифні розряди ставка заробітної плати, а саме на рівні 11 тарифного розряду, обов’язково встановлюється вчителям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (до введення в дію Закону України «Про освіту» — вищу освіту).

Вчителям, які мають освітній ступінь бакалавра, а також молодшого спеціаліста, ставка заробітної плати може бути встановлена як на рівні 10, так і 11 тарифних розрядів. Кваліфікаційна категорія має бути присвоєна лише після отримання повної вищої освіти, тобто магістерського рівня.

Невідповідність наказу МОН «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 року № 557» від 20.01.2017 р. № 81 нормам постанови № 974 не може позбавити права педагогічних працівників на підвищення у 2017 році на два тарифні розряди посадових окладів та ставок заробітної плати.

У листі МОН від 03.04.2017 р. № 1/11-3239 стосовно ситуації з оплатою праці асистента вчителя зазначено, що при внесенні змін до наказу № 557 на виконання постанови № 974 не були внесені зміни до виносок до додатків. У найкоротший строк Міністерство виправить ситуацію і внесе зазначені зміни до наказу № 557, але до цього часу встановлюються тарифні розряди, як це зазначено в постанові № 974.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі