Теми статей
Обрати теми

Щодо включення суми неоподатковуваної допомоги до загальної суми доходу працівника, з якої утримуються аліменти

Міністерство юстиції України
Лист від 19.07.2017 р. № 27372/19126-0-33-17/7.2

Міністерство юстиції розглянуло лист щодо надання роз’яснення з питання щодо включення суми допомоги, яка не перевищує неоподаткований розмір, до загальної суми доходу працівника, з якої утримуються аліменти, і в межах компетенції повідомляє, що при вирішенні порушеного питання слід враховувати таке.

Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджено постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік).

Пунктом 1 Переліку визначено види заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, з яких утримуються аліменти з працівників.

В свою чергу пунктом 12 Переліку передбачено перелік доходів, з яких утримання аліментів не провадиться, серед яких, зокрема, вихідна допомога при звільненні й сума неоподаткованого розміру матеріальної допомоги.

При цьому пунктом 5 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, зокрема, що якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень.

Крім того, зазначаємо, що пунктом 13 Переліку передбачено, що утримання аліментів проводиться з суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків.

Також повідомляємо, що листи Мін’юсту не встановлюють норм права і мають лише інформаційний характер.

Перший заступник Міністра Н. Севостьянова

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

З якої суми неоподатковуваної матдопомоги не стягуються аліменти?

У листі, що коментується, фахівцями Мін’юсту була зроблена спроба роз’яснити питання щодо утримання аліментів із суми неоподатковуваного розміру матеріальної допомоги.

Чому спроба? Так тому, що, скажемо прямо, вона не зовсім вдала. Чому?

Усе просто. Відповідь відомства взагалі ніяк «не стикується» ні із законодавством, що регламентує порядок виплати аліментів, ні з ПКУ, що «диктує» умови для оподаткування доходів, у тому числі таких, як матеріальна допомога.

У чому виникла «заковика» в Мін’юсту і що пішло не так? Ми не знаємо. Але давайте з’ясуємо, у чому полягають їх міркування і до якого висновку вони привели.

Отже, як відзначає саме відомство: види заробітку, з яких утримуються аліменти з працівників, а також перелік доходів, з яких утримання аліментів не здійснюється, визначені Переліком видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженим постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146).

У свою чергу, пунктом 12 цього Переліку передбачено, що сума неоподатковуваного розміру матеріальної допомоги є серед виплат, з яких утримання аліментів НЕ здійснюється.

Заборонено звернення стягнення аліментів на суми неоподатковуваної матеріальної допомоги і ст. 73 Закону України «Про виконавче виробництво» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII (далі — Закон № 1404).

Тож, як бачите, Закон № 1404 і Перелік № 146 дуже чітко визначають, що із суми неоподатковуваної матеріальної допомоги аліменти утримувати не можна.

Здавалося б, у чому тут питання? Уже й так усе зрозуміло. Але Мін’юст вирішив дати визначення тому, що ж у його розумінні мається на увазі під поняттям «неоподатковувана матеріальна допомога». І тут понеслося… Посилаючись на положення п. 5 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), це міністерство вказує, що:

«…якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 гривень».

Ми з цим не згодні.

Неоподатковувана матеріальна допомога — це неоподатковувана матеріальна допомога. А неоподатковуваний мінімум доходів громадян — це неоподатковуваний мінімум доходів громадян (17 грн.). Це абсолютно два різні поняття. І якщо вже розшифровувати поняття неоподатковуваної матеріальної допомоги на підставі положення ПКУ (як це зробив Мін’юст), то слід звернутися до абсолютно іншої його норми. А саме: до норми, яка містить вимоги з необкладення матеріальної допомоги, — п.п. 170.7.3 ПКУ:

«не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами <…> на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу, встановленого на 1 січня такого року».

Таким чином, неоподатковувана матеріальна допомога — це нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, у розмірі, що не перевищує 2240 грн. ПДФО і ВЗ з цієї матеріальної допомоги не утримуються, а отже, аліменти не стягуються.

У той же час сума перевищення цього розміру (2240 грн.) обкладається ПДФО і ВЗ в загальному порядку за ставкою 18 %. Тобто з неї вже потрібно стягти аліменти (після утримання ПДФО і ВЗ).

Проте майте на увазі: з матдопомоги до відпустки аліменти утримуються!

Так, дійсно, знайти, у якому з пунктів Переліку № 146 або ст. 73 Закону № 1404 знаходиться матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки, не є можливим. Точніше, прямої вказівки на неї ви там не виявите — усе, як завжди, «завуальовано».

На допомогу приходить Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі Інструкція № 5), і, як це не дивно, — ПКУ.

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана усім або більшості працівників, у тому числі на оздоровлення до відпустки, є однією із складових фонду додаткової заробітної плати ( п.п. 2.3.3 п. 2.3 Інструкції № 5). Тому вона автоматично відноситься до інших видів заробітку, зазначених у п.п. 19 п. 1 Переліку № 146. До такого висновку дійшов і Мін’юст у листі від 06.03.2015 р. № 356-0-3-15/7.2. І ми в цьому питанні з ним повністю згодні.

Крім того, сума матдопомоги до відпустки обкладається ПДФО, оскільки заробітна плата для цілей обкладення доходів ПДФО — це основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку із відносинами трудового найму ( п.п. 14.1.48 ПКУ).

Що, у свою чергу, знову ж таки вказує на те, що матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки не може бути виключена зі складу доходів, з яких стягуються аліменти, оскільки в п.п. 2 п. 12 Переліку № 146 передбачена тільки неоподатковувана сума матеріальної допомоги.

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі