Теми статей
Обрати теми

Керівники музшколи: визначаємо тривалість щорічної основної відпустки

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Якої тривалості має надаватися щорічна основ на відпустка директору та заступнику директора з навчально-виховної роботи музичної школи (школи естетичного виховання) — 42 або 56 календарних днів?

Музичні школи, як і художні, хореографічні, театральні, хорові, мистецтв та інші, є початковими спеціалізованими мистецькими навчальними закладами (школами естетичного виховання), що належать до позашкільних навчальних закладів (п. 6 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433).

Відповідно до п. 1.1 Положення про початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (школу естетичного виховання), затвердженого наказом Мінкультури від 06.08.2001 р. № 523, музичні школи як один з типів шкіл естетичного виховання належать до системи позашкільної освіти.

У ч. 4 ст. 21 Закону України «Про позашкільну освіту» 22.06.2000 р. № 1841-III вказано: педагогічним працівникам позашкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності надається щорічна основна відпустка тривалістю не менше 42 календарних днів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам затверджено постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346).

У розд. II додатка до цього Порядку, який має назву «Позашкільні навчальні заклади», передбачено тривалість щорічної основної відпустки директорам позашкільних навчальних закладів, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти, — 42 календарні дні.

Водночас приміткою 4 до розд. III «Середні навчальні заклади, навчальні заклади для громадян, які потребують соціальної допомоги і реабілітації» додатка до Порядку № 346 передбачено, що щорічна основна відпустка зазначеної тривалості (тобто 56 календарних днів) надається також відповідним категоріям працівників, викладачам і концертмейстерам середніх спеціальних художніх і музичних шкіл, шкіл естетичного виховання дітей.

Серед таких «відповідних» категорій працівників, зокрема, виокремлено посади директора, заступника директора з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої роботи, біля назв яких наявна позначка «4».

Висновок: Попри те, що в розд. II додатка до Порядку № 346, який має назву «Позашкільні навчальні заклади», передбачено тривалість щорічної основної відпустки директорам позашкільних навчальних закладів, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти, 42 календарні дні, при наданні відпусток директорам та заступникам директорів з навчально-виховної роботи усіх типів шкіл естетичного виховання, зокрема й музичних шкіл, щорічну основну відпустку слід надавати тривалістю 56 календарних днів.

При цьому слід звернути увагу читачів на деякі відмінності в роз’ясненні, опублікованому у газеті «Оплата праці», 2017, № 14, c. 27, щодо тривалості щорічної відпустки директорів шкіл естетичного виховання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі