Теми статей
Обрати теми

Як диференціювати зарплату бібліотекаря вишу

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Через уведення доплати до МЗП у вищому навчальному закладі у майже всіх бібліотекарів розмір зарплати однаковий (незважаючи на кваліфікацію, стаж бібліотечної роботи тощо). Яким чином можна диференціювати зарплату бібліотекарів вишу?

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат ( ч. 1 і 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР).

Інші виплати, зокрема доплата за вислугу років та надбавка за складність і напруженість у роботі, включаються до мінімальної заробітної плати, розмір якої з 01.01.2017 р. становить 3200 грн.

При цьому з метою диференціації оплати праці працівників, які отримують однакову заробітну плату на рівні мінімальної, п. 2 постанови КМУ «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 28.12.2016 р. № 1037 керівникам навчальних закладів надано право забезпечити диференціацію заробітної плати шляхом установлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

У постанові КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 вказано: працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84, встановлюється надбавка за особливі умови роботи у граничному розмірі 50 % посадового окладу. Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці.

Висновок: Керівники вищих навчальних закладів мають урегулювати підвищення заробітної плати бібліотекарям шляхом установлення різних стимулюючих виплат, зокрема можна встановити надбавку за особливі умови роботи у граничному розмірі 50 % посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі