Теми статей
Обрати теми

Щодо перенесення на інший період чи продовження щорічної відпустки в разі тимчасової непрацездатності

Міністерство соціальної політики України
Лист від 17.07.2017 р. № 1922/0/101-17/284

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто ваше звернення і повідомляється.

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про відпустки» щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або подовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

Вимоги до заповнення листка непрацездатності визначені Інструкцією, що затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406. Обов’язок щодо перевірки правильності заповнення листка непрацездатності покладено на комісії із соціального страхування, створені роботодавцями.

Відповідно до пункту 2.10 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455, в разі тимчасової непрацездатності, зумовленої захворюванням або травмою, внаслідок алкогольного, токсичного сп’яніння чи дії наркотиків видається листок непрацездатності з обов’язковою позначкою про це в ньому.

Таким чином, виданий працівникові належним чином оформлений листок непрацездатності є підставою для продовження чи перенесення щорічної відпустки незалежно від причин непрацездатності.

Відповідно щорічна відпустка працівника не подовжується і не переноситься, якщо вона припала на період непрацездатності, що належним чином не засвідчений (відсутні підписи, печатки і т. ін.).

Мінсоцполітики України інформує та надає у межах своїх повноважень роз’яснення (підпункт 103 пункту 3 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423). Роз’яснення та листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони носять рекомендаційно-інформаційний характер.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Переносимо або продовжуємо щорічну відпустку: поради і нюанси

Про перенесення на інший період або продовження щорічної відпустки сказано у ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96). Підкреслимо, що у цій нормі йдеться саме про щорічну відпустку. Також у ч. 7 ст. 20 Закону № 504/96 зазначено, що порядок перенесення на інший період або продовження щорічної відпустки поширюється на соціальну додаткову відпустку на дітей.

При цьому КЗпП і Закон № 504/96 не містять приписів щодо перенесення або продовження інших відпусток. Це означає, що підлягають перенесенню на інший період або продовженню виключно щорічні відпустки і соціальна додаткова відпустка на дітей (див. рисунок нижче).

img 1

Про випадки, коли щорічна відпустка (а отже, і соціальна додаткова відпустка на дітей) переноситься на інший період або продовжується, наведено в ч. 1 — 3 ст. 11 Закону № 504/96. Умовно ці випадки можна розділити на три групи: (1) перенесення на вимогу працівника, (2) перенесення з ініціативи роботодавця і (3) перенесення на інший період або продовження внаслідок настання непередбачуваних обставин (див. таблицю нижче). Майте на увазі: на вимогу працівника та з ініціативи роботодавця щорічна відпустка може бути виключно перенесена. Тоді як при настанні непередбачуваних обставин щорічну відпустку переносять на інший період або продовжують.

Випадки перенесення на інший період / продовження щорічної відпустки

На вимогу працівника щорічну відпустку переносять на інший період у разі:

— порушення роботодавцем терміну письмового повідомлення працівника про час надання щорічної відпустки;

Про дату початку щорічної відпустки роботодавець зобов’язаний повідомити працівника письмово не пізніш як за 2 тижні до встановленого графіком терміну виходу у цю відпустку (ч. 11 ст. 10 Закону № 504/96).

— несвоєчасної виплати роботодавцем зарплати працівнику за час щорічної відпустки

У загальному випадку відпускні мають бути виплачені не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки (ч. 1 ст. 21 Закону № 504/96). Детальніше — в матеріалі «Щодо виплати відпускних за час щорічної відпустки» цього номеру.

З ініціативи роботодавця щорічна відпустка може бути перенесена на інший період, якщо її надання в раніше обумовлений період може несприятливо позначитися на нормальній роботі установи. При цьому обов’язково мають бути дотримані такі умови:

— працівник дав письмову згоду на перенесення відпустки;

— перенесення погоджено з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом;

— частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році

При настанні непередбачуваних обставин щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі, якщо період цієї відпустки збігся із:

— тимчасовою непрацездатністю працівника, засвідченою у встановленому порядку;

Для підтвердження хвороби, що припала на період щорічної відпустки, працівник має надати роботодавцю належно складений листок непрацездатності (п. 1.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455). За сумісництвом працівник надає копію листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника і скріплену печаткою за основним місцем роботи. Крім того, «трудове» Міністерство (лист Мінпраці від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10) вважає, що на підставі довідки, виданої лікувально-профілактичним закладом, щорічна відпустка також підлягає перенесенню на інший період або продовженню (за умови, що обставини, які підтверджує ця довідка, припали на період щорічної відпустки).

Увага! Припис про перенесення або продовження щорічної відпустки застосовують лише в разі тимчасової непрацездатності самого працівника. У разі хвороби дитини або іншого члена родини працівника (навіть за наявності листка непрацездатності) щорічна відпустка не підлягає перенесенню або продовженню.

— виконанням працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням зарплати;

Працівник повинен мати документальне підтвердження того, що час виконання ним державних або громадських обов’язків прийшовся саме на період щорічної відпустки. Наприклад, для працівників, призваних на військову службу, це може бути відповідна повістка.

— настанням строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

Для підтвердження того, що на період щорічної відпустки припадає відпустка у зв’язку із вагітністю та пологами, працівниця надає роботодавцю належно оформлений листок непрацездатності по вагітності та пологах.

— відпусткою у зв’язку з навчанням

Підтвердженням збігу щорічної відпустки з додатковою оплачуваною навчальною відпусткою є довідка з вишу за формою № Н-5.01.

Оформлюють перенесення на інший період (продовження) щорічної відпустки таким чином:

— у разі перенесення щорічної відпустки на вимогу працівника працівник пише заяву, де вказує причини, які служать підставою для перенесення щорічної відпустки. На підставі цієї заяви роботодавець видає наказ про перенесення щорічної відпустки;

— у разі перенесення щорічної відпустки з ініціативи роботодавця роботодавець видає наказ про перенесення щорічної відпустки, отримує згоду від працівника на таке перенесення, погоджує перенесення із профспілкою (профспілковим представником);

— у разі перенесення або продовження щорічної відпустки через виникнення непередбачуваних обставин працівник пише заяву, в якій визначає своє рішення про перенесення або продовження щорічної відпустки. Якщо в заяві йдеться про продовження щорічної відпустки, то роботодавець видає наказ про продовження щорічної відпустки.

Якщо в заяві йдеться про перенесення щорічної відпустки, роботодавець видає наказ про перенесення щорічної відпустки, де вказує новий період цієї відпустки. Зауважимо, що новий період щорічної відпустки має бути погоджений між працівником і роботодавцем. При цьому в ч. 13 ст. 10 Закону № 504/96 наведено категорії працівників, яким щорічна відпустка надається в зручний для них час. Крім того, роботодавцю необхідно внести зміни до графіку відпусток і безпосередньо перед виходом працівника в щорічну відпустку видати новий наказ про надання щорічної відпустки.

Найбільш поширеним випадком перенесення на інший період або продовження щорічної відпустки є збіг цієї відпустки із тимчасовою непрацездатністю працівника. Розкриємо нюанси, про які треба знати за такої ситуації. Так, щорічна відпустка підлягає перенесенню на інший період або продовженню, якщо:

— на період цієї відпустки припала тимчасова непрацездатність самого працівника. Про це вказано в п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону № 504/96. Якщо ж на щорічну відпустку працівника припала хвороба його дитини або члена родини (навіть за наявності листка непрацездатності), то ця відпустка не підлягає перенесенню на інший період або продовженню;

— тимчасова непрацездатність працівника засвідчена у встановленому порядку. Мається на увазі, що працівник надав листок непрацездатності у зв’язку із своєю хворобою, оформлений належним чином. При цьому не має значення, здійснюється виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності за таким листком або ні. Наприклад, правильно оформлений листок непрацездатності, за яким лікарняні не виплачуються внаслідок настання хвороби через алкогольне сп’яніння працівника, дає підставу для перенесення або продовження щорічної відпустки. Якщо працівник надав листок непрацездатності, який належним чином не оформлений (наприклад, відсутні підписи, печатки тощо), і в подальшому виправлення до цього листка так і не будуть внесені, то на підставі такого листка непрацездатності щорічну відпустку не переносять і не продовжують. Про це вказано в листі, що коментується (детальніше див. в «ОП», 2017, № 15, с. 3);

— на передбачувану дату початку цієї відпустки, визначену наказом про надання щорічної відпустки, працівник захворів або ж тимчасова непрацездатність настала вже під час перебування працівника в щорічній відпустці (див. консультацію фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2017, № 7, с. 29). Застосування цього нюансу див. далі — у прикладах 1 і 2 .

Приклад 1. Згідно з наказом працівнику надається щорічна основна відпустка з 25.04.2018 р. тривалістю 10 календарних днів. Цей працівник надав належно оформлений листок непрацездатності, згідно з яким він хворів з 23.04.2018 р. по 27.04.2018 р.

Спочатку визначимо період щорічної основної відпустки, від початку визначений у наказі про надання цієї відпустки. Відлічуємо 10 календарних днів від 25.04.2018 р. У такому разі 10-й день щорічної основної відпустки припадає на 04.05.2018 р. Проте на період з 25.04.2018 р. по 04.05.2018 р. припадає святковий день, визначений ст. 73 КЗпП, — 01.05.2018 р. (День праці). Оскільки святкові і неробочі дні не враховують у тривалості щорічної основної відпустки (ч. 2 ст. 5 Закону № 504/96), то в наведеному випадку період щорічної основної відпустки працівника — з 25.04.2018 р. по 05.05.2018 р.

На початок щорічної основної відпустки (25.04.2018 р.) працівник уже хворів. Про це свідчить наданий ним листок непрацездатності, в якому період хвороби визначений з 23.04.2018 р. по 27.04.2018 р. Як бачимо, періоди щорічної основної відпустки і тимчасової непрацездатності збіглися у проміжок з 25.04.2018 р. по 27.04.2018 р. (3 календарні дні). Отже, щорічна основна відпустка підлягає перенесенню на інший період або продовженню на 3 календарні дні.

При цьому в разі продовження щорічної основної відпустки, її період слід продовжити з 06.05.2018 р. по 08.05.2018 р. (на 3 календарних дні).

Приклад 2. У наказі про надання щорічної основної відпустки зазначено, що працівнику надається ця відпустка тривалістю 24 календарних дні з 12.04.2018 р. Працівник надав належно оформлений листок непрацездатності про те, що він хворів з 25.04.2018 р. по 27.04.2018 р.

Визначаємо період щорічної основної відпустки, зазначений у наказі про надання цієї відпустки. Для цього відлічуємо 24 календарних дні з 12.04.2018 р. На проміжок часу з 12.04.2018 р. по 05.05.2018 р. (рівно 24 календарних дні) припадає один святковий день — День праці (01.05.2018 р.). Оскільки святкові і неробочі дні, визначені у ст. 73 КЗпП, не враховують при визначенні тривалості щорічної основної відпустки, то в нашому випадку період цієї відпустки продовжуємо на 1 календарний день (ч. 2 ст. 5 Закону № 504/96). Виходить, що період щорічної основної відпустки, від початку визначений у наказі, — з 12.04.2018 р. по 06.05.2018 р.

Посеред щорічної основної відпустки працівник хворів з 25.04.2018 р. по 27.04.2018 р. (3 календарних дні). Тобто щорічна основна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена на 3 календарні дні.

Якщо прийнято рішення про продовження, щорічна основна відпустка продовжується з 07.05.2018 р. на 3 календарні дні. У цьому разі фактично останній день продовження щорічної основної відпустки припадає на 09.05.2018 р., який згідно зі ст. 73 КЗпП є святковим (День перемоги). Як уже відзначалося, святкові дні в підрахунку тривалості щорічної основної відпустки участі не приймають. Отже, щорічна основна відпустка підлягає продовженню на період з 07.05.2018 р. по 10.05.2018 р.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі