Теми статей
Обрати теми

Заступник голови комісії із соцстрахування приніс лікарняний

Димитренко Світлана, начальник відділу нормативно-правового регулювання у сфері загальнообовіязкового соціального страхування Департаменту пенсійного і соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Працівник є заступником голови комісії із соціального страхування, створеної в установі. У березні такий працівник хворів і після одужання приніс роботодавцеві лікарняний лист. Усього до складу комісії із соціального страхування входить 4 особи (у тому числі голова комісії). На дату чергового засідання комісії, присвяченого ухваленню рішень про призначення допомог, один із членів комісії перебуває у відпустці. Виходить, що, окрім працівника, який хворів, у день засідання комісії присутні ще 2 особи, у тому числі голова.
Підкажіть, яка кількість осіб первинно повинна входити до складу комісії? Чи має право член комісії брати участь у вирішенні питання про надання оплати за лікарняним щодо себе (за своїм лікарняним листом)? Чи є можливість перенести засідання комісії на пізніший термін у зв’язку з відсутністю потрібної для ухвалення рішення кількості учасників?

Насамперед відзначимо, що усі рішення про призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг і, зокрема, призначення оплати за лікарняними листами застрахованим особам приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування, створена на підприємстві, в установі, організації (далі — комісія) (п. 3 ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Порядок створення і функціонування комісії регулює Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджене постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25 (далі — Положення № 25).

Надамо відповідь на запитання щодо кількості осіб, які повинні входити до складу комісії. Отже:

1. Норми Положення № 25 не встановлюють будь-яких обмежень щодо максимальної або мінімальної кількості осіб, які повинні входити до складу комісії. Акцент зроблений лише на паритетності, яка означає, що в комісію з кожного боку має бути делегована рівна кількість членів (п. 1.3 Положення № 25), а саме:

1) представник (декілька представників) від роботодавця;

2) представник (декілька представників) від застрахованих осіб.

2. Члени комісії делегуються кожною представницькою стороною самостійно в рівній кількості залежно від загальної чисельності застрахованих осіб на підприємстві (в організації, установі).

3. Загальний кількісний склад комісії встановлюється спільним рішенням обох сторін.

Тому кількість — 4 особи у складі комісії — допустима і не суперечить нормам Положення № 25.

Тепер з’ясуємо: чи є можливість перенести засідання комісії на пізніший термін у зв’язку з неможливістю участі в ньому декількох членів?

Основною формою роботи комісії є засідання. Вони повинні проходити відповідно до раніше затвердженого плану, але не рідше двох разів на місяць. План таких засідань розробляє і затверджує сама ж комісія.

Засідання комісії може відбутися тільки за наявності на ньому більше половини її членів і представника від кожної сторони. Рішення про призначення допомог вважається прийнятим, якщо за нього проголосували більшість присутніх на засіданні членів комісії (п. 4.1 Положення № 25).

Тому за наявності на засіданні 3 з 4 існуючих членів комісія може прийняти рішення про призначення допомог.

Але на практиці можлива ситуація, коли в день призначеного засідання комісії присутніми є лише половина її членів. Через це і виникає питання про перенесення засідання на пізніший термін, коли збереться потрібна кількість його учасників. Давайте розбиратися.

Нормами Положення № 25 не обумовлено, в яких випадках комісія може перенести засідання на інший день, ніж це передбачено планом. Але й жодна з його норм не забороняє це зробити. Тому вважаємо, що таке перенесення можливе, але з дотриманням таких умов:

Умова 1 (передбачено п. 4.1 Положення № 25): у межах одного місяця повинно відбутися не менше двох засідань комісії.

Умова 2 (передбачено п. 1 ст. 32 Закону № 1105): документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах мають бути розглянуті не пізніше 10 днів з дня їх надходження. Відповідно рішення про призначення допомоги має бути прийняте не пізніше ніж через 10 днів після отримання лікарняного листка від застрахованої особи.

Що стосується права члена комісії брати участь у вирішенні питання про призначення оплати за власним лікарняним листом, то в п. 4.1 Положення № 25 щодо цього зазначено таке:

«Члени комісії беруть участь в засіданнях особисто без права передачі своїх повноважень іншим посадовим особам».

Таким чином, заступник голови комісії може брати участь у засіданні комісії і приймати рішення про оплату власного лікарняного листа. Підстав, які лишають його цього права, у цьому випадку Положенням № 25 не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі