Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Новий ЄСВ-звіт: ще раз про те, коли вперше…

Липнева новина про нову звітність з ЄСВ розлетілася вмить, а заразом «нахапалася» чуток, що і здавати її потрібно вже за липень (тобто — до 20 серпня). Але, ні!

Ще раз повторюємо. Мінфін наказом від 15.05.2018 р. № 511 (далі — наказ № 511) виклав у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435). Опублікований наказ № 511 6 липня 2018 року. І так, він набуває чинності з 1 серпня 2018 року. А подаватися нова форма звітності буде починаючи з 1 вересня 2018 року, тобто за звітний період починаючи із серпня 2018 року.

Таким чином, звітність з ЄСВ за липень (граничний строк подання 20.08.2018 р.) 2018 року подаємо за старою формою.

Саме про такі строки «введення в життя» нового ЄСВ-звіту і «розставання» із старою формою звітністю нас повідомляє ДФСУ на своєму офіційному веб-порталі (http:sfs.gov.ua, «Головна>Медіа-центр>Новини», новина від 18.07.2018 р.). До речі, там же (на сайті) можна ознайомиться з наказом № 511, оновленим Порядком № 435, і з усіма додатками до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування («Законодавство>ЄСВ>Накази», шукайте наказ № 511).

Новий протокол комісії із соціального страхування: чи такий він новий?

Отже, зустрічаємо нове Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою Правління ФССУ від 19.07.2018 р. № 13.

Як і слід було очікувати, функції комісії (уповноважених) із соціального страхування «урізані» за рахунок видалення вже давно не потрібних обов’язків. Виділення путівок до санаторіїв, дитячих оздоровчих установ, виділення новорічних подарунків — усе це в минулому, у новому Положенні їх вже немає. Як мовиться: замели всі сліди.

Оновлена і форма Протоколу комісії (уповноваженого) із соцстрахування на підприємстві. З нею була здійснено таке ж чищення. Форма залишилася колишньою, втративши лише таблицю про путівки. У вас «запрацювати» вона повинна була з 27 липня 2018 року (дата публікації на сайті ФСС: http://www.fssu.gov.ua). От і все нововведення.

І ще (!) «перестворювати» комісію у зв’язку з прийняттям нового Положення не треба. Вона залишається працювати в колишньому складі без додаткового затвердження.

Доплата за «нічні» години роботи у святкові дні нараховується на одинарну ставку

Мінсоцполітики в листі від 11.07.2018 р. № 1217/0/101-18/28 роз’яснило, як оплачувати працю працівників за години роботи вночі у святковий день.

Робота у святкові дні оплачується в подвійному розмірі залежно від умов оплати праці в порядку, визначеному ст. 107 КЗпП.

Оплата за роботу в нічний час врегульована ст. 108 КЗпП і її розмір встановлюється генеральним, галузевим (регіональним) угодами та колективним договором, але не може бути нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Але як оплачувати працю працівника, якщо у святковий день йому довелося працювати в нічний час — виходячи з одинарної або подвійної тарифної ставки?

Працеоплатне відомство вважає, що працівникові повинні нарахувати «нічну» доплату без задвоєння, на загальних підставах. І це цілком логічно, адже оплатні гарантії по роботі у нічний час та по роботі у святкові дні регулюються різними статтями КЗпП.

Тому при розрахунку доплати за роботу в нічний час у святковий день одинарну (не подвійну (!)) годинну тарифну ставку множимо на 20 % і на кількість годин роботи в нічний час.

Окремо оплачуємо роботу у святковий день згідно зі ст. 107 КЗпП в подвійному розмірі годинної тарифної ставки. Оплаті будуть підлягати всі години роботи в такий святковий день, у тому числі й години, що припали на нічний час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі