Теми статей
Обрати теми

Оплачуємо працю у святкові дні та встановлюємо надбавку за безперервну роботу у «гірському» районі

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров`я України
Працівники екстреної медичної допомоги (комунальний заклад знаходиться в обласному центрі, працівники працюють по всій області) мають право на підвищення посадового окладу за роботу в населених пунктах з гірським статусом. Як правильно нарахувати надбавку за тривалість безперервної роботи (на швидкій/екстреній медичній допомозі) та оплачувати години роботи у святкові дні (державні свята): з «голого» посадового окладу чи з окладу + «гірські»? В яких законах чи постановах можна про це прочитати?

Умови і розміри оплати праці працівників екстреної медичної допомоги регулюються спільним наказом Мінсоцполітики та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови), постановами Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги» від 27.03.2013 р. № 199 та «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я»від 29.12.2009 р. № 1418.

Розміри базових посадових окладів медичних працівників визначаються за присвоєними тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки залежно від їх кваліфікації (пп. 2.2.5 та 2.2.8 Умов).

Робота у гірських районах має свої особливості, що впливають на умови оплати праці працівників, які встановлює Кабінет Міністрів України (п. 1 ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Постановою Кабінету Міністрів України «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах» (із змінами) від 11.07.95 р. № 648 на підприємствах, в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також встановлені за рішеннями Кабінету Міністрів України або за його дорученням, підвищуються на 25 відсотків.

Дія зазначеної постанови поширюється на працівників, які постійно працюють на підприємствах, в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, незалежно від того, проживають вони в цьому населеному пункті чи ні.

У разі коли підприємство, установа, організація розташовані за межами населеного пункту, якому надано статус гірського, але мають філії, представництва, відділення, інші відокремлені підрозділи і робочі місця в населених пунктах, що мають статус гірських, на працівників, які постійно в них працюють, поширюється статус особи, що проживає і працює на території населеного пункту, якому надано статус гірського, також на них поширюється дія постанови Кабінету Міністрів України від 11.08.95 р. № 648 (ср. ).

Таким чином, обов’язковою умовою для отримання підвищеного на 25 відсотків посадового окладу є розташування постійного робочого місця працівника в населеному пункті, якому надано статус гірського. Якщо робоче місце працівника знаходиться в населеному пункті, який не має такого статусу, то права на зазначене підвищення посадових окладів працівники не мають.

Підвищення посадових окладів на 25 відсотків формує новий посадовий оклад, розмір якого проставляється у графі 12 Тарифікаційного списку (додаток № 1 до Умов).

Розглянемо, як впливає на нарахування заробітної плати це підвищення, адже на посадовий оклад нараховують різні види доплат та надбавок.

Медичні працівники (лікарі, фельдшери, медичні сестри, акушерки) та водії виїзних бригад екстреної медичної допомоги отримують:

— надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі від 20 до 60 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) залежно від стажу роботи на цих посадах у виїзних бригадах екстреної медичної допомоги (розд. 4 Умов);

— надбавки за особливі умови праці та за особливий характер праці у розмірах до 20 відсотків посадового окладу кожна (постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги» від 27.03.2013 р. № 199);

— надбавку за вислугу років у розмірі від 10 до 30 відсотків залежно від стажу роботи (постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418);

— доплати за надання екстреної медичної допомоги в нічний час у розмірі 50 відсотків посадового окладу (п.п. 3.2.2 Умов);

— доплати за суміщення посад (професій), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт) у розмірі до 50 відсотків посадового окладу за основною посадою (розд. 3 Умов);

— підвищену оплату за фактичні години роботи у святкові та неробочі дні: при оплаті за денними або годинними ставками — у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день проводилася у межах місячної норми робочого часу, та у розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота проводилася понад місячну норму робочого часу (ст. 107 Кодексу законів про працю України).

Надбавки за особливі умови праці, за особливий характер праці та за вислугу років нараховуються на підвищений на 25 відсотків посадовий оклад (абз. 2 п. 1 постанови КМУ № 199 та п. 6 постанови № 1418), а надбавка за тривалість безперервної роботи — на посадовий оклад без цього підвищення, тобто на оклад, що відповідає встановленому тарифному розряду за ЄТС (п. 4.6 Умов).

Усі перелічені вище доплати нараховуються на посадовий оклад з урахуванням підвищення на 25 відсотків (п. 3.6 Умов).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі