Теми статей
Обрати теми

Щодо строку давності для застосування фінансових санкцій за порушення трудового законодавства

Міністерство соціальної політики України
Лист від 05.01.2018 р. № 8/0/22-18/134

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VIII (далі — Закон) внесені зміни до статті 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) (зміни набрали чинності 01.01.2015).

Зазначеними змінами регламентовано, зокрема, відповідальність роботодавця у вигляді штрафу за порушення трудового законодавства. Зазначені штрафи є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України.

Разом з тим строків давності при застосуванні фінансових санкцій статтею 265 КЗпП не визначено. Отже, у даному випадку застосовуються загальні строки давності.

Так, статтею 114 Податкового кодексу України визначено строки давності для застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), відповідно до якої граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов’язань (1095 днів або три роки).

Зазначені фінансові санкції застосовуються до роботодавців, дії яких порушують вимоги трудового законодавства станом на день набрання чинності Законом.

Звертаємо увагу на те, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, рекомендаційний та необов’язковий характер.

Директор Юридичного департаменту О. Туліна

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Чи існує строк давності для «трудових» штрафів: позиція Мінсоцполітики

З 01.01.2015 р. ст. 265 КЗпП викладена у новій редакції. Саме цими змінами і запроваджена відповідальність роботодавця у вигляді фінансових санкцій (штрафу у значних розмірах!) за порушення трудового законодавства. Розміри штрафів* за порушення законодавства про працю наведено у ч. 2 ст. 265 КЗпП.

* Про розміри штрафів за порушення трудового законодавства для 2018 року див. «Штрафи за порушення трудового законодавства: розміри для 2018 року» цього номеру.

При цьому у ч. 3 ст. 265 КЗпП вказано: штрафи, накладення яких передбачено ч. 2 ст. 265 КЗпП, є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених гл. 27 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV (далі — ГКУ). Виходить, що строки застосування адміністративно-господарських санкцій, передбачені ст. 250 ГКУ, не застосовують до «трудових» штрафів.

Більш того, ст. 265 КЗпП взагалі не містить положень стосовно визначення строків давності для застосування «трудових» штрафів, наведених у ній.

Через таку прогалину у визначенні строків давності для застосування фінансових санкцій за ст. 265 КЗпП у нас виникло питання, яке ми адресували Мінсоцполітики: «Чи передбачені строки давності для застосування фінансових санкцій (штрафів) до роботодавця за порушення трудового законодавства, передбачених ч. 2 ст. 265 КЗпП, які були вчинені починаючи з 01.01.2015 р. або були вчинені раніше, але є триваючими?».

Лист, що коментується, як раз і є відповіддю на цей запит. У ньому Мінсоцполітики також констатує, що ст. 265 КЗпП не визначено строків давності для застосування фінансових санкцій.

Разом із тим Мінсоцполітики додає, що у випадку визначення строків давності для застосування «трудових» штрафів необхідно застосовувати загальні строки давності. А загальними строками давності, на думку Міністерства, є ті, що прописані у ст. 114 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

У цій статті визначено строки давності для застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), відповідно до якої граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов’язань (1095 днів або 3 роки).

Увага! На думку Мінсоцполітики, строк давності для застосування фінансових санкцій (штрафів) до роботодавця за порушення трудового законодавства, яке вчинене після 01.01.2015 р. або вчинене раніше і є триваючим, становить 1095 днів або 3 роки.

Нагадаємо, що раніше аналогічну позицію озвучив фахівець Мінсоцполітики в «ОП», 2017, № 8, с. 23.

Для роботодавця важливо знати, чи існує строк давності для застосування штрафів за ст. 265 КЗпП (ср. ).

Тому зазначимо: вважаємо, що позиція Мінсоцполітики неоднозначна. По-перше, ПКУ визначає відповідальність за порушення саме податкового законодавства (п. 1.1 ПКУ). У нашому ж випадку йдеться про порушення трудового законодавства.

По-друге, головним контролюючим органом у сфері трудових відносин залишається Держпраці і головне слово — за ним. За усними роз’ясненнями фахівців цього органу, законодавством не передбачені граничні строки для накладання фінансових санкцій на роботодавця за порушення трудового законодавства.

Тому ми направили запит до Держпраці з проханням роз’яснити, чи існують строки давності для застосування фінансових санкцій за порушення трудового законодавства та чи можна у такому випадку застосовувати строки давності, визначені у ст. 114 ПКУ. Чекаємо на відповідь Держпраці!

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі